Statele Unite îndeamnă la calm în urma vizite a vicepreşedintelui taiwanez William Lai la New York, care s-a angajat în weekend ”să se opună anexării” Taiwanului de către China, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit taipeiului, William Lai, candidat la preşedinţie în alegerile din 2024, a ”tranzitat” teritoriul american către Paraguay, pentru a asista la învestrea preşedintelui ales Santiago Peña.

Însă această vizită a înfuriat China, care consideră Taiwanul una dintre provinciile sale şi se opune oricărui contact oficial al Taiwanului cu ţări din Occident.

Aceste contacte legitimează autorităţile Taiwanului şi aduc atingere revendicărilor Chinei asupra suveranităţii insulei.

”Nu există niciun motiv ca această escală să se transforme în ceva care să conducă la o escaladare”, a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Vedant Patel.

William Lai, un separatist, a reafirmat, la un dejun, duminică, la New York, că Taiwanul ”trebuie să apere valorile democraţiei şi libertăţii”, într-un discurs transmis în direct de postul taiwanez TTV News.

”Voi respecta (...) angajamentul nostru de a ne opune anexării sau încălcării suveranităţii noastre”, a subliniat el.

”În acest moment critic, promitem din nou, aici şi acum, că, indiferent de amploarea ameninţării autoritariste la adresa Taiwanului, nu ne va fi niciodată frică şi nu vom da niciodată înapoi”, a dat asigurări William Lai, în faţa unui public în care se aflau reprezentanţi ai Institutului American al Taiwanului care face de facto oficiu de Ambasada Statelor Unite în Taiwan.

China a anunţat că va urmări vizita celui care ”provoacă probleme” şi a dat asigurări că va lua ”măsuri ferme şi energice în vederea salvării suveranităţii şi integrităţii teritoriale” chineze.

Birul însărcinat cu Afaceri Taiwaneze la Beijing l-a acuzat duminică pe William lai de faptul că ”continuă să apere cu înăpăţânare ideea de independenţă a Taiwanului cu scopul de a obţine voturi” şi că ”se duce în Statele Unite pentru a trăda Taiwanul în favoarea propriului său interes personal egoist”.

William Lai, un medic absolvent al harvardului, care a devenit politician şi se prezintă drept un ”separatist pragmatic”, este oaia neagră a Beijingului.

El a fost învestiti de către Partidul Democratic Progresist să candideze la alegerile prezidenţiale din 2024 şi să-i succeadă preşedintei Tsai Ing-wen, care se află la sfârşitul celui de-al doilea mandat.

Relaţiile beijingului cu Taipeiul s-au deteriorat după instalarea la putere a lui Tsai Ing-wen, iar beijingul şi-a intensificat în ultimii ani presiunile politice şi militare.

În aprilie, când Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu preşedintele republican al camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy, China a organizat trei zile de exerciţii militare prin care a simulat o blocadă a Taiwanului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.