Statele Unite sunt acuzate, la şapte ani de la începutul scandalului Snowden, de sionaj în Danemarca, în sectorul Apărării şi vizând o licitaţie de avioane de luptă, atribuită avionului american F-35, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul danez de Externe, contactat de AFP, nu a dorit să comenteze luni, la câteva ore după aceste dezvăluiri ale postului public danez de televiziune DR.

Statele Unite au continuat să-şi spioneze aliaţii în perioada 2012-2015 - atât în timpul scandalului Snowden, care a izbucnit în 2013, cât şi după aceea, dezvăluie postul danez.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Aceste acuzaţii au la bază rapoarte interne ale serviciilor daneze de spionaj, întocmite de către un avertizor de integritate care vrea să-şi mobilizeze superiorii ierarhici, potrivit DR.

Potrivit anchetei sale, NSA a ”folosit o colaborare top-secret danezo-americană în domeniul supravegherii , pentru a spiona în mod intenţionat ministerele şi întreprinderi private din Danemarca”.

DR dezvăluie că o parte importantă a acestor misiuni de spionaj privesc sectorul apărării şi mai ales alegerea de către Danemarca a unui nou avion de luptă.

Danemarca a optat până la urmă să achizţioneze 27 de avioane americane de tip F-35, în valoare de trei miliarde de dolari.

Acest avion de luptă al Lockheed-Martin a obţinut câştig de cauză într-o licitaţie, în 2016.

El concura cu aeronave de tip Eurofighter (Airbus, BAE, Leonardo) şi Gripen, produse de grupul suedez Saab.

Alţi aliaţi ai Statelor Unite - Germania, Franţa, Norvegia, Olanda sau Suedia - au fost de asemenea ţinta unor acţiuni de spionaj prin internediul acestui canal, mai dezvăluie DR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.