Starea de urgenţă din Turcia a intrat în vigoare joi, după ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, au anunţat autorităţile, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decretul privind starea de urgenţă a apărut în Monitorul Oficial la ora locală şi a României 01.00.

Starea de urgenţă este necesară "în vederea eliminării rapide a tuturor elementelor organizaţiei teroriste implicate în tentativa de lovitură" de stat, a spus, miercuri noapte, în discursul pe care l-a susţinut la Ankara, preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan. El a făcut referire la organizaţia "Hizmet" ("Serviciu", în turcă - n.r.) - mişcarea condusă de către predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite din 1999 şi acuzat că a insigat puciul eşuat.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Erdogan a anunţat că Turcia va fi plasată în stare de urgenţă pentru o perioadă de trei luni, în urma tentativei de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă. El a precizat în acest discurs televizat că decizia a fost luată în urma reuniunii cu membrii Consiliului Naţional de Securitate.

"Ţin să subliniez că declararea stării de urgenţă are unicul scop al luării măsurilor necesare, în faţa ameninţării teroriste cu care se confruntă ţara noastră", a declarat el.

"Virusul din armată va fi curăţat", a adăugat Erdogan.

Potrivit Constituţiei turce, starea de urgenţă poate fi instituită pe o perioadă de până la şase luni.

Articolul 120 al Constituţiei prevede instituirea stării de urgenţă "într-un moment de gravă deteriorare a ordinii publice din cauza unor acte de violenţă".

Turcia a ridicat în 2002 starea de urgenţă pe care a impus-o în 1987 în provinciile din sud-estul ţării, în cadrul luptei împotriva grupărilor rebele armate ale separatiştilor kurzi, majoritari în această regiune.

Pe timpul stării de urgenţă, preşedintele poate conduce ţara prin decrete. Interdicţii de circulaţie pot fi impuse, iar mitingurile şi protesteşe pot fi interzise fără să fie consultate autorităţile. Presa poate fi, de asemenea, limitată, iar forţele de securitate pot percheziţiona persoane, vehicule şi confisca potenţiale probe.

Ministerul de Interne a anunţat însă că aceasta "nu-i va afecta pe civili", potrivit unei coresponde Al Jazeera la Ankara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.