Blocul de stânga al premierul social-democrat Mette Frederiksen a obţinut o majoritate - de un singur mandat - în alegerile legislative de marţi din Danemarca, însă şefa Guvernului şi-a menţinut deschiderea către centru, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei lungi nopţi electorale - nedecisă până la numărarea ultimului vot -, coaliţia de stânga de cinci partide a obţinut 87 de mandate, plus două mandate în Groenlanda şi unul din Insulele Feroe, care formează o majoritate de 90 de mandate.

Social-democraţii rămân de departe primul partid danez, dar spre deosebire de ultimii trei ani nu vor să mai formeze un guvern minoritar şi şi-au multiplicat apelurile atât în cadrul blocului lor, cât şi către centru şi dreapta.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ei au obţinut 50 dintre cele 179 de amndate în Folketing şi un scor cu 1,6 puncte procentuale mai mare decât în 2019, cu 27,5% dintre voturile exprimate marţi.

”Am realizat cele mai bune alegeri de peste 20 de ani”, şi-a exprimat satisfacţia Frederiksen în faţa susţinătorilor, bucuroşi de această victorie smulsă.

Coaliţia din care fac parte dreapta şi extrema draptă a obţinut 72 de mandate şi unul în Insulele Feroe.

”Rezultatele alegerilor arată că există din nou o majoritate roşie în Parlament”, a constatat liderul Partidului Liberal Jakob Ellemann-Jensen, a cărui formaţiune a pierdut zece puncte procentuale marţi.

Extrema dreaptă, împărţită în trei partide, a cumulat 14,4% dintre voturile exprimate.

Mult timp influentul Partid al Poporului Danez (DF), care se afla la peste 20% în urmă cu câţiva ani, s-a prăbuşit marţi la 2,6% - cel mai slab rezultat de când a intrat în Parlament, în 1998.

Un nou partid, înfiinţat de către fostul ministru al Imigraţiei Inger Støjberg, Partidul Democraţii din Danemarca, a obţinut un scor de 8% şi 14 mandate.

Partidul Moderaţilor (centru) al fostului premier Lars Løkke Rasmussen, care spera să joace un rol decisiv de arbitru, a obţinut 18 mandate şi şi-a făcut intrarea în Parlament.

Lars Løkke Rasmussen s-a declarat pregătit să discute o participare în Guvern.

Liderul liberal Jakob Ellemann-Jensen, care şi-a ratat obiectivul de a deveni premier, s-a declarat, la rândul său, pregătit să colaboreze, dar şi-a exprimat scepticismnul.

O fază de negocieri îndelungată urmează aă aibă loc.

Mette Frederiksen a anunţat că îşi prezintă miercuri demisia reginei, care urmează să-i ceară să formeze un nou Guvern.

”Alegerile au arătat că nu mai există o majoritate în spatele Guvernului în forma actuală”, a declarat ea.

Social-democraţii formau, până în prezent, singuri Guvernul.

De la începutul campaniei electorale, Mette Frederiksen şi-a multiplicat apelurile către centru şi dreapta, în vederea construirii unui guvern dincolo de clivajele tradiţionale.

Scrutinul anticipat de marţi a fost provocat de ”criza vizonilor”. Un partid care susţine Guvernul minoritar a ameninţat să doboare Executivul de la putere dacă nu convoacă alegeri pentru a se asigura de încrederea alegătorilor, în urma deciziei - ulterior declarată ilegală - de a ucide impesnul şeptel de vizoni din Danemarca, în lupta împotriva covid-19.

Inflaţia care se află la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, preţurile mari ale energiei şi sănătatea au dominat campania electorală.

Într-o ţară campioană a rigorii în migraţie de peste 20 de ani, inclusiv în Partidul Social-Democrat al lui Mette Frederiksen, problema migraţiei a fost evocată în mică măsură.

Guvernul - al cărui obiectiv este să nu primească niciun refugiat - lucrează la înfiinţarea în Rwanda a unui centru de gestionarea solizitanţilor de azil, după modelul britanmic.

Într-o ţară în care participarea la alegeri este în mod tradiţional mare, 84,1% dintre cei 4,2 milioane de alegători danezi s-au prezentat la urne, reprezentând o scădere uşoară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.