Ranil Wickremesinghe a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Sri Lankăi, joi, a anunţat biroul său, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ranil Wickremesinghe a fost ales, miercuri, în funcţia de preşedinte de către Parlament cu sprijinul partidului predecesorului său, Gotabaya Rajapaksa, care şi-a dat demisia săptămâna trecută după ce a fugit din ţară, pe fondul unui val de proteste contra conducerii sale.

Ranil Wickremesinghe, în vârstă de 73 de ani, a avut şase mandate de premier şi a ocupat funcţia de preşedinte interimar de când Gotabaya Rajapaksa a fugit din ţară. El a depus jurământul în faţa judecătorului-şef Jayantha Jayasuriya în incinta parlamentară strict păzită, potrivit unui comunicat al preşedinţiei srilankeze.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Şeful poliţiei din Sri Lanka şi comandamentul superior al armatei au asigurat paza noului preşedinte în timpul ceremoniei de depunere a jurământului, în prezenţa preşedintelui Parlamentului, Mahinda Abeywardana.

Scurta ceremonie urma să fie transmisă în direct de televiziunea locală, dar a fost întreruptă în mod inexplicabil chiar înainte de inaugurare. Autorităţile au indicat că a fost deschisă o anchetă cu privire la cauzele acestei defecţiuni neaşteptate.

Potrivit unor surse oficiale, noul şef al statului ar trebui să formeze un guvern puternic de până la 30 de miniştri, a cărui misiune va fi să scoată ţara din cea mai gravă criză economică din istoria sa.

De luni de zile, ţara cu 22 de milioane de locuitori a suferit întreruperi lungi de curent şi penurie de combustibil, alimente şi medicamente.

Furia publicului a atins apogeul atunci când zeci de mii de protestatari au luat cu asalt reşedinţa preşedintelui Gotabaya Rajapaksa, care a fost împins să fugă şi să demisioneze săptămâna trecută.

Ranil Wickremesinghe, care ocupa funcţia de prim-ministru, pentru a şasea oară, a trebuit să acţioneze şi să preia funcţia de preşedinte interimar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.