Liderul separatist catalan Carles Puigdemont, care se află în exil în Belgia de peste şase ani, unde a fugit pentru a se sustrage justiţiei spaniole, şi-a anunţat candidatura în alegerile regionale de la 12 mai în Catalonia, în nord-estul Spaniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Puigdemont a făcut acest anunţ joi, pe teritoriul Franţei, într-un discurs în catalană în faţa unei asistenţe entuziaste, în mica localitate Elne, situată în Pyrénées-Orientales (sud), în apropiere de frontiera spaniolă, o regiune pe care a prezentat-o drept ”Catalonia de Nord”.

”Am decis să candidez în viitoarele alegeri în Parlamentul catalan”, a declarat el la o tribună pe care scria ”Preşedintele Carles Puigdemont”.

În spatele său a fost instalat un steag al Uniunii Europene (UE) şi un steag catalan.

Aceasta este a treia oară când Puigdemont candidează în alegerile regionale din Catalonia de când a fugit din Spania, în 2017.

El nu şi-a putut prelua mandatul, din cauza unui mandat de arestare emis pe numele său după secesiunea eşauată a Cataloniei din 2017, pe care a condus-o ca preşedinte al regiunii spaniole, din cauza căreia justiţia spaniolă a emis un mandat de arestare pe numele său, în continuare în vigoare.

Actualul preşedinte catalan, Pere Aragonès, liderul Partidului Stânga Republicană din Catalonia (ERC, separatist), marele rival al Partidului lui Puigdemont Împreună pentru Catalonia (JxCat), anunţa săptămâna trecută organizarea unor alegeri anticipate în Parlamentul catalan la 12 mai, luând prin surprindere pe toată lumea.

El făcea acest anunţ cu o zi înainte de adoptarea la Madrid de către deputaţii spanioli a unei legi a amnistierii separatiştilor implicaţi în declararea independenţei Cataloniei în 2017.

Această amnistie a fost o condiţie ca ERC şi mai ales JxCat să-l susţină prin vot pe Pedro Sánchez într-un nou mandat de premier.

Legea amnistiei, care se află în examinare în Senat, urmează să fie adoptată definitiv către sfârşitul lui mai.

Puigdemont aprecia săptămâna trecută ”destul de rezonabil” gândul că ar putea participa la dezbaterile în vederea învestirii viitorului preşedinte catalan, care urmează să aibă loc în a doua parte a lui iunie, după promulgarea legii amnistierii, şi nu şi-a ascuns faptul că o doreţte aprig.

El nu a spus joi când se va întoarce în Spania, o dată care depinde de promulgarea legii amnistierii.

În prezent, el ar fi arestat imediat ce ar intra în Spania.

El a precizat că, înainte de anunţarea alegerilor regionale anticipate în Catalonia, intenţiona să candideze la un nou mandat de deputat în Parlamentul European (PE), în care a fost ales în 2019, dar că renunţă la această candidatură.

Premierul spaniol Pedro Sánchez a încercat să minimalizeze, joi, la Bruxelles, unde a participat la şedinţa unui Consiliu European, candidatura lui Carles Puigdemont, pe care o considera în mod vizibil drept o certitudine.

”Cred că democraţia constă în a privi înainte, nu în urmă, iar până la urmă candidatul Puigdemont este un candidat care a candidat în 2021, dacă-mi amintesc bine, şi în 2017”, a declarat el.

”Prin urmare, nu cred că e ceva nou”, a spus el despre candidatura lui Puigdemont - care nu era încă anunţată la momentul la care vorbea.

Premierul spaniol a lansat un apel la ”unitatea Cataloniei”.

”Marea lecţie a acestui deceniu pierdut în Catalonia” este ”Catalonia divizată nu avansează. Catalonia va avansa dacă este unită”, a declarat el.

Alegerile din Catalonia, o regiune cu aproape opt milioane de locuitori, se anunţă strânse.

Potrivit unui sondaj publicat joi, Partidul Socialist catalan, aripa regională a Partidului Socialist spaniol (PSOE) al lui Pedro Sánchez, este creditat pe primul loc cu 35 până la 42 de mandate, urmat de ERC (26-32) şi JxCat (24-29), în prezent inamici juraţi.

Situaţia legală a liderului separatist, împotriva căruia cea mai înaltă instanţă judiciară spaniolă a deschis în februarie o anchetă cu privire la ”terorism”, rămâne însă foarte incertă, în contextul în care mulţi judecători intenţionează să aplice legea amnistierii în cel mai restrictiv mod.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.