Cel puţin 160 de persoane şi-au pierdut viaţa în cutremurul de miercuri, din Italia, potrivit unui bilanţ încă provizoriu, anunţat după o noapte în care echipele de salvare şi voluntarii au făcut eforturi disperate de a ajunge la supravieţuitorii prinşi sub dărâmături, relatează La Repubblica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre cei care şi-au pierdut viaţa se numără foarte mulţi copii, în timp ce alte sute de persoane au fost rănite. Peste 2.500 de oameni au rămas fără adăpost, în condiţiile în care localităţile Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto au fost rase, practic, de pe faţa Pământului.

Ei au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea în corturi, în timp ce temperatura în zonă a scăzut la 11 – 12 grade Celsius.

Circa 4.000 de membri ai echipelor de salvare şi voluntari au căutat supravieţuitori pe tot parcursul nopţii, în timp ce replicile seismice au continuat. În total, s-au înregistrat peste 300 în decurs de 24 de ore, provocând noi şi noi valuri de panică în rândul oamenilor.

Pompierii au reuşit, la 17 ore după seism, să salveze o fată de numai 10 ani, Giorgia. Succesul a fost primit cu aplauze de cei care au fost de faţă.

Speranţa adusă de găsirea în viaţă a fetei a fost umbrită, însă, atunci când, la scurt timp după aceea, de sub aceleaşi dărâmături a fost scos trupul neînsufleţit al unui băieţel, probabil fratele Giorgiei.

Ministerul de Externe a anunţat, miercuri seară, că un român a murit, doi au fost răniţi şi alţi nouă au fost daţi dispăruţi de către aparţinători în urma cutremurului din Italia.

Cutremurul, cu magnitudinea 6, s-a produs miercuri dimineaţă în centrul Italiei, la o adâncime de numai patru kilometri.

 "Jumătate din sat a dispărut”, a declarat primarul din Amatrice, Sergio Pirozzi, inspectând centrul localităţii ce pare să fi fost lovită de un bombardament.

Printre localităţile afectate extrem de puternic se numără Pescara del Tronto, un sătuc din apropiere de Arquata (regiunea Marche), care a fost "complet distrus”, potrivit primarului Aleandro Petrucci.

Primarul din Accumoli, Stefano Petrucci, a descris cu ochii în lacrimi scenele din satul său, care se confruntă cu o "tragedie”. "Sunt oameni sub ruine, nu este o situaţie bună”, a declarat el.

Şeful Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio, a descris seismul drept „sever”, iar unda de şoc a fost atât de puternică încât a fost resimţită şi la o distanţă de 150 de kilometri de epicentru, la Roma, unde autorităţile au ordonat teste structurale făcute la Coloseum.

Amatrice este un sat pitoresc unde a fost creat amatriciana, unul dintre sosurile favorite de paste din Italia. În plus, este o destinaţie foarte populară în rândul locuitorilor capitalei care vor să se bucure de răcoarea muntelui în timpul verii şi era plină de turişti miercuri dimineaţă.

Italia este afectată adesea de cutremure, în special în zona muntoasă a Peninsulei.

În 2009, un cutremur cu magnitudinea 6,3 produs în apropiere de oraşul universitar L’Aquila, din regiunea Abruzzo, s-a soldat cu peste 300 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.