Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut luni în faţa ucrainenilor că membrii alianţei sale nu şi-au respectat promisiunile de ajutor militar în ultimele luni, dar a promis că fluxul de arme şi muniţii va creşte de-acum, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite să-şi accelereze livrările de armament, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat într-o vizită neanunţată în Ucraina, secretarul general al alianţei militare transatlantice a purtat discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski şi urma să se adreseze parlamentului ucrainean, Rada.

Vizita sa - a treia de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022 - are loc într-un moment dificil pe câmpul de luptă pentru Ucraina. După o contraofensivă ucraineană eşuată anul trecut, forţele ruseşti au preluat iniţiativa - cel puţin în parte -, din cauza lipsei de arme şi muniţii din partea partenerilor occidentali ai Kievului.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Voi fi, de asemenea, foarte sincer cu preşedintele Zelenski şi, de asemenea, cu Rada, că aliaţii NATO nu au livrat ceea ce am promis în ultimele luni", a declarat Stoltenberg în trenul care îl ducea luni la Kiev. "Statele Unite au petrecut şase luni pentru a conveni asupra unui pachet, iar aliaţii europeni nu au livrat muniţia pe care am promis-o. Dar acum sunt încrezător că lucrurile se vor schimba", a spus el.

Congresul american a aprobat recent, după tergiversări de luni de zile, un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, semnat rapid de preşedintele Joe Biden, iar premierul britanic Rishi Sunak a anunţat săptămâna trecut un angajament "record" faţă de Kiev. De asemenea, Stoltenberg a reamintit că Germania a fost de acord să furnizeze Ucrainei un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot, iar Olanda şi-a sporit ajutorul pentru Kiev. El a spus că se aşteaptă la alte "noi angajamente, care vor veni".

"Acest lucru va face diferenţa - aşa cum lipsa de sprijin a făcut diferenţa", a spus Stoltenberg, făcând aluzie la eşecurile ucrainene pe câmpul de luptă.

El a mai spus că ruşii au plătit "un preţ mare pentru câştiguri teritoriale marginale" şi că Ucraina încă mai poate schimba situaţia. "Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă. Dar de aceea este atât de urgent ca aliaţii NATO să facă acum ceea ce am promis şi să transformăm aceste angajamente în livrări reale de arme şi muniţii şi sunt acum încrezător că acest lucru se va întâmpla acum", a declarat Stoltenberg.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni că armele vitale ale SUA încep să sosească în Ucraina în cantităţi mici şi că procesul trebuie să se desfăşoare mai rapid, deoarece forţele ruseşti care avansează încearcă să profite de acest lucru.

Zelenski a declarat într-o conferinţă de presă la Kiev alături de şeful NATO că situaţia de pe câmpul de luptă depinde direct de viteza livrărilor de muniţie către Ucraina. "Sprijin în timp util pentru armata noastră. Astăzi nu văd încă nimic pozitiv în acest sens. Există livrări, ele au început uşor, acest proces trebuie accelerat", a declarat el.

Duminică, Oleksandr Sîrski, comandantul armatei Ucrainei, a declarat că trupele sale s-au retras din trei sate din estul ţării, unde forţele ruseşti sunt în ofensivă şi câştigă treptat teren.

"Armata rusă încearcă acum să profite de o situaţie în care noi aşteptăm provizii de la partenerii noştri şi tocmai de aceea viteza livrărilor înseamnă stabilizarea frontului", a arătat Zelenski. "Rusia se pregăteşte pentru acţiuni ofensive", a adăugat el.

Liderul ucrainean a subliniat, de asemenea, necesitatea livrărilor de Patriot, sisteme sofisticate de lansare a rachetelor de apărare antiaeriană, pe care Kievul doreşte să le obţină de la aliaţii săi pentru a contracara rachetele cu rază lungă de acţiune şi atacurile cu drone ale Rusiei. El a declarat că Kievul a făcut unele progrese în ceea ce priveşte obţinerea de provizii de rachete pentru sistemul Patriot, dar că încă mai lucrează la chestiunea obţinerii de noi lansatoare pentru rachete.

CITEȘTE ȘI POLITICO: Speranţele lui Volodimir Zelenski, spulberate de Atena şi Madrid. Grecia şi Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.