Secretara de stat britanică însărcinată cu Dezvoltarea Internaţională Priti Patel a demisionat miercuri, după ce s-a întâlnit cu personalităţi politice israeliene fără să informeze Guvernul, devenind astfel a doua reprezentantă care părăseşte Executivul în decurs de o săptămână, a anunţat Downing street, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Priti Patel, în vârstă de 45 de ani, şi-a prezentat scuze şi demisia lui Theresa May, după ce a fost convocată la Downing Street, numărul 10, miercuri seara, scrutându-şi un turneu în Africa.

”Am acţionat cu cele mai bune intenţii, însă acţiunile mele nu au respectat exigenţele de transparenţă şi deschidere pe care le-am apărat şi promovat”, afirmă ea în scrisoarea de demisie.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Marea Britanie şi Israelul sunt aliaţi apropiaţi şi este corect să colaborăm strâns. Însă acest lucru trebuie să aibă loc în mod oficial, prin canale oficiale”, i-a scris Theresa May, fragilizată şi mai mult de acest nou episod.

Este vorba despre a doua plecare din Guvernul conservator în decurs de o săptămână, după cea a ministrului Apărării Michael Fallon la 1 noiembrie.

Fallon este vizat într-un scandal de hărţuire sexuală care zguduie clasa politică britanică şi ameninţă să-i doboare atât pe un apropiat al lui May, vicepremierul Damian Green, cât şi pe secretarul de stat însărcinat cu Comerţul Internaţional Mark Garnier.

Patel a prezentat deja scuze luni, pentru faptul că s-a întâlnit cu o serie de oficiali iesraelieni - inclusiv premierul Benjamin Netanyahu - şi reprezentanţi ai unor ONG-uri şi întreprinderi, în timpul concediului, în august, fără să informeze Guvernul în avans.

FINANŢAREA ARMATEI ISRAELIENE

Ea i-a spus luni lui May că a evocat posibilitatea finanţării asistenţei umanitare oferite unor răniţi sirieni în Platoul Golan - a cărei ocupaţie parţială de către Israel Londra nu o recunoaşte - potrivit Downing Street.

Însă a păstrat anumite elemente sub tăcere. Ea nu ar fi explicat că acest ajutor ar implica finanţarea armatei israeliene, care a permis deja evacuarea a peste 3.100 de răniţi sirieni către spitale israeliene. Potrivit cotidianului israelian Haaretz, ea ar fi vizitat inclusiv un spital militar de campanie în acest teritoriu.

Ea a omis totodată să menţioneze altă întâlnire, organizată de această dată în septembrie, cu ministrul israelian al Securităţii Interne Gilad Erdan, la Westminster, deşi a recunoscut o întâlnire mai târziu, în acea lună, cu directorul general din Ministerul israelian de Externe Yuval Rotem, la New York.

În opinia deputatei Partidului Liberal-Democrat Jo Swinson, secretara de stat a comis ”o eroare de judecată teribilă”. ”Este bine că a plecat Patel, dar Cabinetul lui Theresa May trebuie acum să spună cinstit ce ştia şi când”, a subliniat ea într-un comunicat.

ÎNCĂLCĂRI GRAVE

”Este scandalos şi ne putem întreba câte alte cazuri, şi nu doar în Marea Britanie, nu au fost aduse la cunoştinţa publicului”, a declarat marţi reprezentanta palestiniană Hanane Achraoui pentru AFP, la Ierusalim.

Plecarea acestei susţinătoare fervente a Brexitului fragilizează o echipă deja împărţită pe această temă. Angajată în negocieri cruciale cu Bruxellesul cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană (UE), Theresa May nu reuşeşte să-şi stăpânească oamenii.

”Nu avem impresia unei orientări, unui control din partea premierului în aceste polemici, în momentul în care avem cu adevărat nevoie de un Guvern care să funcţioneze”, şi-a exprimat regretul la BBC o reprezentantă a Partidului Laburist, Yvette Cooper.

Alt nume greu al Executivului, şeful diplomaţiei Boris Johnson, cunoscut din cauza gafelor sale, s-a remarcat săptămâna aceasta după ce a făcut declaraţii considerate ca prejudiciabile unei iraniano-britanice încarcerate în Iran, pe care a fost nevoit să le corecteze ulterior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.