Reprezentantul democrat american Colin Allred, un fost jucător NFL care a criticat Partidul Democrat din cauza unor felului în care preşedintele Joe Biden gestionează criza de la frontiera Americii cu Mexicul, a obţinut o victorie, de ”Super Tuesday” în alegerile primare democrate la Senat, care-l propulsează într-o campanie de ”underdog” pentru a-l înlocui pe senatorul republican Ted Cruz, relatează AP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Allred l-a înfrânt pe cel mai mare rival al său democrat, senatorul local Roland Gutierrez, care pledează în favoarea unei legislaţii mai stricte împotriva armelor de foc după atacul armat de la Şcoala din Uvalde şi a curtat aripa stânga a partidului.

”Nu trebuie să fim stânjeniţi de senatorul nostru”, le-a spus Allred susţinătorilor săi. ”Putem obţine unul nou şi despre asta este vorba”.

Niciun democrat nu a obţinut vreun post în alegeri la nivelul Texasului în ultimii 30 de ani - cea mai îndelungată serie de înfrângeri de acest fel din Statele Unite.

Însă democraţii cred că Texasul şi Florida sunt cele mai bune şanse ale lor să creeze o surpriză în noiembrie, în contextul în care încearcă să păstreze o majoritate fragilă de 51 la 49 de voturi în Senat.

Din această majoritate face parte şi senatorul din West Virginia Joe Manchin, care nu mai candidează, iar mandatul său poate ajunge la republicani.

Ted Cruz, care nu a înfruntat niciun oponent important în alegerile primare, a ”blocat” în mod oficial nominalizarea. El a strâns peste 46 de milioane de dolari cu scopul de aobţine al treilea mandat de şase ani.

”Abia aştept să mă întâlnesc în continuare cu texani în toate colţurile statului, pentru a lucra împreună să ne asigurăm că păstrăm Texasul Texas”, a anunţat Cruz.

Allred, în vârstă de 40 de ani, a eliminat un republican în exerciţiu, anterior, profitând de schimbarea demografică din districtul Dallas, deţinut de peste 20 de ani de un fost reprezentant republican, Pete Sessions, căruia i-a luat locul în Congres în 2018.

Tor atunci, Cruz l-a înfrânt cu doar trei puncte procentuale pe Beto O’Rourke. Acesta a fost cel mai bun scor obţinut de către democraţi de zeci de ani, în alegerile de la jumătate de mandat (midterms), într-un an bun pentru democraţi la nivel naţional.

Democraţii depun eforturi să revină la această ”performanţă” de atunci încoace. Însă O’Rourke a fost înfrânt cu un scor de două cifre în 2022, când a vrut să-l înlocuiască pe guvernatorul Greg Abbott.

”Lucrurile se schimbă în acest stat. Dar ia mult timp”, consideră liderul Partidului Democrat în comitatul Cameron, Jared Hockeman, un comitat situat de-a lungul frontierei cu Mexicul.

Allred avea nevoie de cel puţin 50% din voturile exprimate în alegerile primare, pentru a evita un tur doi.

În timpul campaniei, el şi-a subliniat trecutul de copil al unei mame celibatare care a obţinut o bursă şcolară la Universitatea Baylor, faptul că a jucat în NFL şi că a lucrat în administraţia Obama înainte de a fi ales în Congres.

El a promis luni seara să acţioneze pentru a apăra accesul la avort, pentru ca ”oameni ca Ted Cruz să nu oblige femeile să fugă din statul lor să obţină îngrijirile de sănătate de care au nevoie”.

Allred, care ar deveni primul senator afroamerican al Texasului în cazul în care ar fi ales, a stâns peste 21 de milioane de dolari de la intrarea în cursă, o sumă cu mult mai mare decât a rivalilor săi în alegerile primare, pe care susţinătorul drepturi civile a ignorat-o în alegerile primare, concentrându-şi atacurile asupra lui Cruz.

Cruz participă pentru prima oară în alegeri după vacanţa în care a fost în Mexic în 2021, în timpul unei furtuni de iarnă sângeroase care a lăsat fără curent mii de texani şi a provocat haos în serviciile şi reţeaua electrică ale statului.

Cruz a recunoscut că această vacanţă a fost ”în mod evident o greşeală”, iar democraţii, inclusiv Allred, l-au atacat din acest motiv.

Allred a ţinut titluri în presă în ianuarie, când s-a aflat între cei 14 democraţi din Camera Reprezentanţilor care au susţinut o rezoluţie republicană a Congresului care critica gestiunea frontierei de către preşedintele Joe Biden.

Gutierrez l-a criticat pe Allred din cauza acestui vot şi l-a acuzat de faptul că a trecut de partea ”extremiştilor din GOP”, iar o purtătoare de cuvânt a lui Cruz, Macarena Martinez, a catalogat acest vot drept ”o încercare necinstită de a se poziţiona la frontieră”.

Allred spunea atunci că nu este de acord cu toate prevederile rezoluţiei şi sublinia că vrea să vadă mai multă ”urgenţă” la frontieră, la nivel federal.

”Pentru mine era vorba despre a transmite un semnal, ştiţi, ceea ce facem este greşit”, declara el săptămâna trecută, în timpul votului anticipat în Texas. ”Trebuie să schimbăm ceva”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.