Regele saudit Salman şi prinţul moştenitor Mohammed bin Salman au primit familia jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis în consulatul saudit la Istanbul pe 2 octombrie, căreia i-au transmis condoleanţe, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Familia regală i-a primit marţi pe fiul jurnalistului, Salah, şi pe fratele acestuia, Sahel, la Palatul Yamama, la Riad.

Lui Salah i s-a impus anul trecut interdicţia de a călători, a declarat, sub protecţia anonimatului, de frica unor represalii, un prieten al familiei Khashoggi pentru AP.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Prinţul Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, este supus unor presiuni tot mai mari, în contextul în care este suspectat că a ordonat asasinarea lui Jamal Khashoggi, un criric al regimului şi disident, sau că cel puţin a ştiut despre ea.

Autorităţile saudite au anunţat că au arestat 18 suspecţi şi au demis oficiali de rang înalt.

MBS a apărut, marţi după-amiaza, scurt timp, la un forum, alături de regele Iordaniei Abdullah al II-lea, însă nu a făcut vreo declaraţie.

Potrivit NYT, prinţul moştenitor a fost primit cu urale în picioare.

AMBASADORUL SAUDIT ÎN DANEMARCA, CONVOCAT

Pe de altă parte, Suedia şi Danemarca au reacţionat după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Arabia Saudită marţi, într-un discurs susţinut în Parlamentul turc, de asasinarea premeditată a jurnalistului.

”Pare foarte credibil că acolo s-a întâmplat ceva teribil, ceva oribil”, a apreciat premierul în exerciţiu suedez Stefan Lofven.

Lofven s-a abţinut să facă alte comentarii, potrivit agenţiei suedeze de ştiri TT.

Ministrul danez de Externe Anders Samuelsen l-a convocat pe ambasadorul saudit şi a anunţat că întâlnirea va avea loc ”cât mai curând posibil”.

”Există în continuare multe probleme neclare, iar eu cred că este corect să-i dăm ambasadorului posibilitatea să se explice”, a declarat el.

Samuelsen a anunţat că Danemarca nu participă în mod oficial la o conferinţă pe tema investiţiilor în Arabia Saudită, ca o ”consecinţă naturală a situaţiei actuale”.

DIRECTOAREA CIA, ÎN TURCIA 

Pe de altă parte, directoarea Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) Gina Haspel se află în Turcia, pentru a examina cazul jurnalistului Jamal Khashoggi.

Haspel se află în Turcia la o zi după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că nu este ”satisfăcut” de explicaţia Riadului cu privire la moartea jurmalistului, în urmă cu trei săptămâni, în consulatul saudit de la Istanbul.

Riadul a anunţat că acesta a murit într-o ”încăierare”, însă oficiali turci au declarat că jurnalistul, în vârstă de 59 de ani, un colaborator la Washington Post, a fost ucis de o echipă de 15 saudiţi.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că vrea ca Arabia Saudită să permită ca cei 18 suspecţi pe care i-a reţinut în legătură cu uciderea jurnalistului să fie judecaţi la Istanbul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.