Temperaturile în Regatul Unit al Marii Britanii au scăzut la -13C, în noaptea de marţi spre miercuri, aceasta fiind cea mai rece noapte de iarnă din ultimii 14 ani. Temperatura a fost înregistrată în Scoţia, dar sunt în vigoare avertizări cod galben de polei şi ninsori în toate cele patru regiuni britanice, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Condiţiile aspre şi căderile semnificative de zăpadă au forţat deja închiderea şcolilor în Scoţia şi în nordul Angliei şi au provocat perturbări ale călătoriilor.

Avertizări cod galben pentru gheaţă şi ninsori sunt în vigoare în toate cele patru naţiuni britanice. Până la sfârşitul zilei de vineri, stratul de zăpadă ar putea depăşi 40 cm pe terenurile înalte din nord-vestul Scoţiei, pe măsură ce vremea de iarnă continuă, a prognozat Met Office.

Se aşteaptă ca zăpada, poleiul şi ploaia să continue să acopere părţile nordice ale Regatului Unit, deşi vor fi câteva raze de soare.

Îngheţuri puternice şi condiţii de îngheţ sunt probabile în aproape toată ţara, experţii avertizând că trotuarele şi drumurile vor fi înşelătoare.

Minima de -13C a fost observată în înregistrările provizorii ale Met Office în regiunea Glen Ogle, în centrul Scoţiei.

Meteorologii au declarat marţi că temperaturile din timpul nopţii în zonele acoperite de zăpadă din Scoţia ar putea coborî până la -15C, ceea ce ar face ca aceasta să fie cea mai rece noapte de ianuarie din 2010. Cea mai scăzută temperatură de până acum în această iarnă a fost de -12,5C (9,5F), în Altnaharra, la începutul lunii decembrie. În ianuarie 2010, în acelaşi cătun din Highlands scoţiene s-au înregistrat -22,3C (-8,14F).

Temperaturile în cea mai mare parte a Scoţiei sunt prognozate să rămână la zero grade sau mai scăzute pe tot parcursul zilei de miercuri.

Agenţia britanică de securitate sanitară a emis o avertizare cod galben de vreme rece pentru Anglia în această săptămână, ceea ce înseamnă că se aşteaptă ca sistemul sanitar să fie supus unei presiuni suplimentare, iar persoanele în vârstă ar putea fi mai expuse riscului.

Vânturile îngheţate care suflă dinspre Arctica în această săptămână au făcut ca temperaturile să scadă cu 5°C până la 6°C sub media pentru această perioadă a anului.

Met Office a emis trei avertizări meteorologice cod galben  pentru miercuri:

- O avertizare de zăpadă şi gheaţă pentru Irlanda de Nord şi nordul Scoţiei până miercuri la ora 23:59 GMT.

- O avertizare de gheaţă pentru sudul Scoţiei până miercuri la ora 12:00 GMT

- O avertizare de zăpadă şi gheaţă pentru nordul Angliei şi nordul Ţării Galilor până miercuri la ora 12:00 GMT

Joi, alte două avertizări cod galbe de zăpadă şi gheaţă acoperă o mare parte din aceleaşi regiuni, cu excepţia unor zone din estul Angliei şi Scoţiei şi a unor părţi sudice ale Irlandei de Nord.

Marea Britanie este pregătită pentru temperaturi negative până la sfârşitul săptămânii, marţi fiind închise peste 100 de şcoli în Scoţia şi zeci în Merseyside. Toate şcolile din Shetland au fost închise, iar peste 50 de şcoli au fost închise în Highlands şi unele unităţi din Aberdeenshire au fost de asemenea afectate, deşi unele şcoli de acolo au fost redeschise.

În nordul şi estul Scoţiei a căzut "cea mai mare parte a zăpezii" luni, cu 15 cm la sol pe aeroportul din Aberdeen.

La sud de graniţă, Consiliul din Liverpool a declarat că condiţiile au avut un "impact larg răspândit" marţi, iar personalul a fost trimis să cureţe zăpada în jurul şcolilor, spitalelor şi a nodurilor de transport.

În ceea ce priveşte trenurile, National Rail a avertizat că ar putea exista perturbări în întreaga reţea pe parcursul săptămânii.

Vremea rece a afectat, de asemenea, programul de fotbal de marţi, meciurile din Liga Naţională de la Oldham, Halifax, Southend, Woking şi York fiind anulate, precum şi meciul dintre Mansfield şi Forest Green Rovers din Liga a doua.

Până miercuri, la ora 05:00 GMT, în Anglia erau, de asemenea, în vigoare 20 de avertismente de inundaţii - ceea ce înseamnă că sunt probabile inundaţii - şi 65 de alerte de inundaţii - ceea ce înseamnă că sunt posibile inundaţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.