Un proiect de lege pentru a schimba Constituţia turcă şi a consolida prerogativele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan i-a fost transmis oficial şefului statului, un pas procedural ce deschide calea către organizarea unui referendum în luna aprilie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce Erdogan ca aproba proiectul de lege, referendumul ar urma să aibă loc într-o duminică de la începutul lunii aprilie.

Majoritatea consideră că prezidenţializarea sistemului este esenţială în vederea asigurării stabilităţii la vârful statului, în timp ce opoziţia denunţă o derivă autoritaristă a preşedintelui Erdogan.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Opoziţia îl acuză pe Erdogan că profită de starea de urgenţă în vigoare de la puciul eşuat din 15 iulie pentru a reduce la tăcere orice voce discordantă, printr-un val de epurări fără precedent.

Potrivit acestei reforme constituţionale, preşedintele Erdogan ar putea, în teorie să rămână la putere până cel puţin 2029 şi ar putea, între altele, să numească sau să destituie miniştrii dar şi unul sau mai mulţi vicepreşedinţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.