Premierul suedez Magdalena Andersson a demisionat după ce guvernul său a pierdut alegerile de duminică în faţa coaliţiei de dreapta, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Blocul de centru-stânga al Magdalenei Andersson a pierdut în faţa unei coaliţii de dreapta, diferenţa fiind doar de trei mandate (173-176) , cu 99% din voturi numărate.

Liderul Partidului Moderat, Ulf Kristersson, este aşteptat să formeze un guvern. Gruparea sa de dreapta include Democraţii Suedezi, un partid de extremă dreaptă care a militat împotriva împuşcăturilor trase de bande.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC

4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Decizia reprezintă o lovitură uriaşă pentru social-democraţii lui Andersson, care au câştigat mai multe voturi în comparaţie cu ultimele alegeri şi rămân cel mai mare partid din Suedia.

Cu toate acestea, în Suedia, politica de coaliţie este cea care decide de obicei cine ajunge la putere, iar blocul de dreapta a obţinut o majoritate mică. Rezultatul final urmează să fie confirmat după o renumărătoare, o practică standard în Suedia.

Andersson a acceptat înfrângerea la o conferinţă de presă de miercuri şi şi-a prezentat oficial demisia joi.

”În parlament, au un avantaj de unul sau două locuri. Este o majoritate mică, dar este o majoritate”, a declarat ea.

Campania electorală strânsă a fost dominată de bande, probleme de imigrare şi integrare, precum şi creşterea preţurilor la electricitate.

Magdalena Andersson a fost prima femeie prim-ministru al naţiunii nordice la momentul preluării mandatului anul trecut. A demisionat în prima zi, înainte de a reveni imediat după.

Ea a fost depăşită de un bloc de dreapta cu patru partide, format din Democraţii Suedezi, Partidul Moderat, Creştinii Democraţi şi Liberali.

Este un punct de cotitură important pentru politica suedeză, în contextul în care Democraţii Suedezi au fost în trecut consideraţi paria de către partidele politice, dar acum au câştigat aproximativ 20% din voturi.

Partidul a promis că va ”aduce din nou siguranţa în Suedia” prin introducerea de pedepse cu închisoarea mai lungi şi restricţionarea imigraţiei. Cu toate acestea, liderul partidului, Jimmie Akesson, nu va deveni prim-ministru, deoarece nu are sprijinul celorlalte partide de dreapta. În schimb, Ulf Kristersson, liderul Moderaţilor, a spus că va demara procesul pentru formarea guvernului.

”Sunt dispus să fac tot ce pot pentru a forma un guvern nou, stabil şi viguros pentru întreaga Suedie şi pentru toţi cetăţenii săi”, a subliniat el miercuri.

Rămâne neclar dacă guvernul lui Kristersson va implica o coaliţie sau o cooperare oficială cu Democraţii Suedezi. El a purtat deja discuţii săptămâna aceasta cu liderii partidelor Creştin Democraţii şi Liberalii, precum şi cu naţionaliştii.

Democraţii Suedezi este un partid născut dintr-o mişcare neo-nazistă la sfârşitul anilor 1980, care s-a consolidat încet, în timp ce încerca să-şi şlefuiască imaginea.

Deşi multe dintre politicile sale sunt de dreapta, partidul adoptă poziţia de stânga altor partide din bloc în privinţa unor probleme economice, cum ar fi protejarea nivelului actual al asigurărilor pentru şomaj. De asemenea, partidul a avut iniţial susţinători din rândul clasei muncitoare din mediul rural, dar acum s-a extins. În acest an, aproape şi-a dublat sprijinul în rândul votanţilor pentru prima dată. Aproximativ 22% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani au votat pentru partidul, potrivit sondajului exit poll realitat de televiziunea suedeză SVT.

Doamna Andersson a declarat miercuri că îi înţelege pe cei preocupaţi de popularitatea în creştere a partidului.

”Văd îngrijorarea voastră şi o împărtăşesc”, a spus ea.

Social-democraţii Magdalenei Andersson guvernau Suedia din 2014 şi dominau peisajul politic al ţării încă din anii 1930.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.