Premierul spaniol Pedro Sanchez a pus capăt luni unei perioade de cinci zile de incertitudine şi a anunţat că rămâne la putere, în pofida unei ”campanii de discreditare”, de care acuză opoziţia de dreapta, a cărei ultimă ilustrare este, în opinia sa, o anchetă judiciară împotriva soţiei sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am decis să continui” la conducerea Guvernului, a anunţat pe un ton grav liderul socialist în vârstă de 52 de ani, aflat la putere din 2018, într-o alocuţiune solemnă - de nouă minute - pe care a susţinut-o pe treptele Palatului Moncloa, sediul oficial al preşedinţiei Guvernului spaniol.

Negând orice ”calcul politic” şi dând asigurări că suspiciunile împotriva soţiei sale sunt produsul dezinformării, el a declarat că pauza de cinci zile pe care şi-a luat-o a fost menită să împingă ţara să întreprindă ”o reflecţie colectivă” cu privire la polarizarea vieţii politice, în vederea împiedicării ”dezinformării să conducă dezbaterea” publică.

”Ori spunem «ajunge!», ori degradarea vieţii publice ne va determina viitorul şi ne va condamna ca ţară”, a declarat el cu un aer sobru.

”Această campanie de defăimare nu se va opri (...). Important este că vrem să vă mulţumim pentru expresiile de solidaritate primite din toate părţile. Mulţumită acestei mobilizări, am decis să continui să conduc preşedinţia” Guvernului, a anunţat el.
 
”M-am întrebat dacă merită. Am răspunsul clar. Dacă autorizăm atacurile împotriva celor nevinovaţi, nu merită. Dacă permitem minciunilor să înlocuiască dezbaterea, nu merită”, a subliniat el.

”Nu este vorba despre destinul unui anumit lider. Este vorba despre a decide ce tip de societate vrem să fim. Ţara noastră are nevoie de această reflecţie. A trecut prea mult timp de când lăsăm noroiul să ne contamineze viaţa publică”, avertizează premierul, în vârstă de 52 de ani.

Un fapt absolut fără precedent, Sánchez, prezent de obicei pe toate fronturile, s-a închis în tăcere şi şi-a suspendat toate activităţile publice după ce un tribunal din Madrid a anunţat miercuri dexchiderea unei anchete preliminare cu privire la ”trafic de influenţă” şi ”corupţie” împotriva soţiei sale Begoña Gómez.

Provocând stupefacţie în întreaga ţară, el a publicat o scrisoare de patru pagini adresată spaniolilor în care explica că avea în vedere să demisioneze pentru a-şi proteja familia, o ipoteză pe care presa spaniolă şi analişti o considerau posibilă cu doar câteva minute înainte să-şi anunţe decizia.

Scandând ”Pedro, rămâi!”, mii de simpatizanţi s-au adunat sâmbătă în faţa sediului Partidului Socialist (PSOE), la Madrid, pentru a-l implora să nu plece din post.

”APROAPE O GLUMĂ”

Ancheta împotriva soţiei lui Pedro Sánchez, plasată sub secretul instrucţiei, a fost dechisă în urma unei plângeri a Asociaţiei "Manos limpias" (mâini curate), un colectiv apropiat extremei drepte, care a anunţat că se bazează pe articole de presă, fără să ştie dacă aceste informaţii sunt fondate.

Parchetul a cerut clasarea acestei anchete, însă judecătorul însărcinat cu dosarul nu şi-a dezvăluit încă intenţiile.

Premierul vrea să vadă în depunerea acestei plângeri o nouă ilustrare a unei campanii de destabilizare îndreptată împotriva sa de către ”o coaliţie de interese de dreapta şi extremă dreapta” care ”nu acceptă verdictul urnelor”, scria el miercuri în lunga sa scrisoare postată pe X.

Anunţul deciziei de a rămâne la putere este ”aproape o glumă”, a reacţionat Isabel Diaz Ayuso, o stea în ascensiune în Partidul Popular (PP, dreapta), preşedinta regiunii Madrid, care l-a acuzat pe Sánchez de faptul că ”folosete toate mijloacele pe care le are la dispoziţie (...) pentru a-i ataca pe judecători, presa, adversarii politici”.

De la venirea sa la putere, în urmă cu şase ani, legitimitatea liderului socialist a fost mereu pusă în discuţie de către deapta şi extrema dreaptă, care nu l-au iertat niciodată pentru faptul că a fost adus la putere de extrema stângă şi de partide basce şi catalane, în cadrul unei moţiuni de cenzură împotriva predecesorului său conservator Mariano Rajoy, doborât de la putere de un scandal de corupţie.

TENSIUNI POLITICE

Contextul politic s-a tensionat şi mai mult în ultimele luni, după ce Sánchez - care s-a clasat al doilea în alegerile de la 23 iulie, după rivalul său conservator Alberto Núñez Feijóo - a reuşit să rămână la putere printr-un vot în Parlament, în noiembrie, mulţumită susţinerii partidelor separatiste catalane, în schimbul unei legi de amnistiere a separatştilor implicaţi în secesiunea eşuată a Cataloniei în 2017.

Această lege a fost adoptată în prima lectură de către deputaţi în martie şi urmează să fie adoptată definitiv la sfârşitul lui mai.

Ancheta împotriva soţiei premierului vizează, potrivit publicaţiei online El Confidencial, legături ale lui Begoña Gómez cu grupul Globalia, sponsor al fundaţiei în care lucra, la momentul la care Air Europa, o companie aeriană aparţinând Globalia, negocia cu Guvernul Sánchez obţinerea unor ajutoare publice.

Această companie a încasat efectiv, în noiembrie 2020, 475 de milioane de euro provenind dintr-un fond de zece miliarde de euro destinat susţinerii întreprinderilor strategice aflate în dificultate din cauza pandemiei.

Însă alte zeci de companii au beneficiat după aceea de ajutoare, inclusiv mai multe companii concurente, ca Iberia, Vueling sau Volotea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.