Poliţia capitalei Statelor Unite a dispersat miercuri o tabără propalestiniană la Universitatea George Washington, ultima evacuare dintr-o serie a unor campusuri americane, zguduite de manifestaţii care cer oprirea Războiului din Fâşia Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele de ordine de la Washington, care au avut iniţial reticenţe faţă de ideea de a interveni, potrivit presei americane, au acţionat în ziua în care primăriţa şi şefa poliţiei din oraş urmau să fie audiate în Congres în acest subiect.

Audierea a fost anulată.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Alesul republican James Comer s-a felicitat că poliţia a evacuat ”manifestanţi antisemiţi şi în afara legii”.

Invers, aleasa democrată de origine palestiniană Rashida Tlaib a criticat operaţiunea poliţiei şi i-a avertizat atât pe oficialii democraţi, cât şi repiblicani că nu pot ”să scape de această nemulţumire tot mai mare prin arestări”.

Adunările au reaprins dezbaterea, deja foarte tensionată în America de la începutul războiului, pe tema libertăţii de exprimare, antisionismului şi a ceea ce constituie antisemitism.

Studenţi propalestinieni spun că universităţile lor şi clasa politică folosesc acuzaţia de antisemitism pentru a pune căluş apărătorilor civililor din Fâşia Gaza, în timp ce mai mulţi aleşi îi acuză de aţâţarea unui discurs al urii şi violenţei împotriva evreilor.

MAŞINĂ DE GUNOI

Miercuri devreme, împrejurimile Universităţii George Washington (GW), aflată în centrul capitalei, în apropiere de Casa Albă, au fost încercuite de poliţie.

Lucrători au târât corturile ocupate de către protestatari către o maşină de colectarea gunoiului, iar strada era spălată cu apă.

Şefa Poliţiei din Washington, Pamela Smith, a justificat evacuarea prin constatarea unei ”escaladări” în ultimele zile. Ea a spus că ”obiecte susceptibile să fie folosite ca arme defensive şi ofensive erau pe cale să fie adunate”.

Treizeci şi trei de persoane au fost arestate, iar poliţia a folosit spray cu piper, a adăugat ea.

Poliţiştii au intervenit către ora locală 4.00 (11.00, ora României), potrivit publicaţiei studenţeşti GW Hatchet, care a publicat imagini de la confruntare, în care un tânăr se spăla pe ochi cu apă.

În conferinţa de presă a lui Rashida Tlaib, o studentă a acuzat poliţia de faptul că a trimis ”mai mulţi manifestanţi la urgenţe”.

”AMENINŢAREA”

”Poliţia poate evacua (tabăra) (...). Oamenii vor reveni imediat”, a declarat AFP, în faţa universităţii, Hanaan, în vârstă de 21 de ani, o srudentă la GW care a participat la manifestaţii propalestiniene şi care nu a dorit să-şi dezvăluie numele de familie.

Şefa poliţiei a avertizat în faţa presei că forţele de ordine nu vor permite ca o nouă tabără să fie instalată la faţa locului.

”Speakerul” republican al Camerei Reprezentanţilor Mike Johnson şi-a exprimat bucuria faţă de dispersarea acestei tabere pe care a castalogat-o drept ”pro-Hamas” şi şi-a exprimat regretul că fost necesară ”ameninţarea” primarului cu o audiere în Congres ”pentru asigurarea securităţii studenţilor evrei ai Universităţii George Washington".

Campusurile americane sunt zguduite de mai multe săptămâni de manifestaţii împotriva războiului purtat de Israel în Fâşia Gaza.

Războiul a fost declanşat în octombrie de un atac în sudul Israelului al mişcării palestiniene Hamas.

În întreaga Americă, forţele de ordine au fost chemate de către directori de universităţi să desfiinţeze tabere şi să disloce manu militari manifestanţi.

Preşedintele Joe Biden anunţa săptămâna trecută că ”ordinea trebuie să prevaleze” în campusuri, dar că nu se pune problema ”reducerii oamenilor la tăcere”.

El s-a angajat marţi să lupte împotriva unei creşteri ”redutabile” a antisemitismului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.