Cercetătorii australieni avertizează că peste 35% din coralii aflaţi în zona nordică şi centrală a Marii Bariere de Corali au fost distruşi ca urmare a procesului de înălbire, iar mulţi alţi corali mor uşor din aceeaşi cauză, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înălbirea are loc atunci când temperaturile ridicate determină slăbirea stabilităţii coralilor, care îşi pierd algele colorate ce oferă nutrienţi şi produc oxigen.

De asemenea, cercetătorii au stabilit o legătură clară între încălzirea climatică şi înălbire.

”Am descoperit că în jur de 35% dintre corali sunt deja morţi sau mor încet în cele 84 de recife studiate de-a lungul secţiunilor nordice şi centrale ale Marii Bariere de Corali, între Townsville şi Papua Noua Guinee”, a precizat profesorul Terry Hughes, şeful Centrului de Excelenţă ARC pentru Studiul Recifelor de Corali.

Aparent, nu este vorba despre un fenomen nou apărut. Marea Barieră de Corali este afectată de 18 ani de înălbire, ca urmare a procesului de încălzire globală.

Cercetătorii au avertizat că va fi nevoie de decenii pentru revenirea coralilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.