Partidul Uniunea Democratică Croată (HDZ, conservator) al premierului în exerciţiu Andrej Plenkovic a încheiat miercuri un acord cu o formaţiune naţionalistă de dreapta în vederea formării unui Guvern de coaliţie, în urma alegerilor legislative din aprilie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

HDZ a lui Andrej Plenkovic şi Mişcarea Patria (DP, dreapta naţionalistă) au ”ajuns la un acord privind formarea unei noi majorităţi parlamentare şi asupra structurii unui nou Guvern”, a anunţat un purtător de cuvânt al HDZ, Marko Milic.

”Ne-am pus de acord asupra unui parteneriat” şi ”asupra desemnării mele ca premier într-un al treilea mandat la şefia Guvernului croat”, a declarat apoi unor jurnalişti Plenkovic, în vârstă de 54 de ani, care se află la putere din 2016 în această ţară din Blacani, un stat membru al Uniunii Europene (UE).

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Am convenit ca trei portofolii să fie ale” DP, a adăugat el.

Această alianţă urmează să reorienteze Croaţia - guvernată în principal de HDZ de la impozlia fostei Iugoslavii, în 1991 - către dreapta, după o orientare de centru dată de Plenkovic, un proeuropean.

HDZ şi o coaliţie de centru-stânga condusă de Partidul Social Democrat (SDP) depuneau eforturi să formeze o coaliţie de guvernământ de la alegerile de la 17 aprilie - în care niciun partid nu a obţinut o majoritate absolută în Parlamentul cu 151 de mandate.

”ORIENTAREA NU SE VA SCHIMBA”

DP, cunoscută prin retorica sa naţionalistă şi împotriva migranţilor, a insistat asupra unei serii de dispoziţii, inclusiv excluderea principalul partid etnic sârb - Partidul Democratic Independent Sârb (SDSS) - din coaliţie.

SDSS era un aliat tradiţional al lui Plenkovic şi dădea un vicepremier.

Însă Plenkovic a insistat asupra faptului că ”orientarea Croaţiei şi caracterul său care include nu se vor schimba”.

”Eu sunt aici. Am făcut progrese enorme în privinţa reconcilierii şi dialogului, mai ales cu minoritatea sârbă”, a dat el asigurări.

Relaţiile cu minoritatea sârbă rămân sensibile în urma războiului de independenţă între Croaţia şi sârbi susţinuţi de Belgrad.

DP afirmă, la rândul său că, în pofida faptului că există o ”problemă cu SDSS, asta nu include o problemă cu minoritatea sârbă”.

HDZ a obţinut cel mai bun scor şi 61 de mandate în aprilie, urmat de SDP (42 de mandate), iar DP s-a clasat al treilea, cu 14 mandate.

Plenkovic urmează să fie susţinut de către unii dintre cei opt deputaţi care reprezintă minorităţile.

În sistemul croat. preşedintele numeşte premierul, susţinut de o majoritate a deputaţilor şi care se supune apoi unui vot în Parlament.

Sesiunea inaugurală a Parlamentului nou ales urmează aă aibă loc înainte de 19 mai.

Alegerile din aprilie au fost precedate de o campanie tensionată între vechi inamici politici - Plenkovic şi preşedintele populist de stânga Zoran Milanovic.

Milanovic, favorit în sondaje, şi-a anunţat în martie intenţia de a-l înfrunta pe Plenkovic de la conducerea SDP, însă cea mai înaltă jurisdicţie croată i-a interzis în aprilie să conducă noul Guvern.

Alegerile în această ţară cu 3,8 milioane de locuitori au avut loc într-o atmosferă împovărată de scandaluri de corupţie, problema migraţiei şi dificultăţi economice, inclusiv cea mai ridicată rată a inflaţiei din zona euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.