Papa Francisc a sosit, sâmbătă, pe Insula Lesbos din Grecia, într-o vizită istorică prin care vrea să îşi exprime susţinerea faţă de refugiaţii care încearcă să ajungă în Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 12:45 - Papa Francisc imploră Europa să-i ajute pe refugiaţii disperaţi

Papa Francisc imploră Europa să acţioneze în criza migranţilor care afectează continentul "într-un mod care să fie demn de umanitatea noastră comună" şi să vină în ajutorul refugiaţilor, într-un spirit de fraternitate şi umanitate, relatează AP.

Francisc a făcut aceste declaraţii sâmbătă, adresându-se migranţilor din centrul pentru refugiaţi de la Moria, pe Insula greacă Lesbos.

Această instalaţie a fost transformată în centru de detenţie pentru refugiaţii care aşteaptă să fie trimişi înapoi în Turcia, în baza controversatului Acord UE-Turcia în vederea opririi afluxului de migranţi şi refugiaţi către Europa.

 

UPDATE 12:30 - Unii migranţi au plâns în hohote în timp ce s-au întâlnit cu Papa Francisc în centrul de detenţie de la Moria

Unii migranţi au plâns în hohote în momentul în care s-au întâlnit cu Papa Francisc, care face o vizită încărcată de momente emoţionante în centrul de detenţie de la Moria, pe Insula Lesbos din Grecia.

Un bărbat a plâns în hohote, fără să se poată stăpâni, în momentul în care a îngenunchiat, sâmbătă, în faţa Papei Francisc.

"Mulţumesc, Doamne. Îţi mulţumesc. Părinte, binecuvântează-mă!", a spus el.

Copiii i-au oferit Papei desene, iar acesta a lăudat o fată pentru pictura sa. "Bravo. Bravo", i-a spus el, în timp ce dădea planşa membrilor personalului său. Suveranul Pontif le-a transmis apoi acestora: "Nu o împături. O vreau pe biroul meu".

UPDATE 12:00 - Migranţi de pe Insula Lesbos îi spun Papei Francisc "tu eşti speranţa noastră"

Zeci de refugiaţi, care nu se află printre cei selectaţi să se îl întâlnească pe Papa Francisc pe Insula Lesbos, s-au adunat şi agită pancarte improvizate, în speranţa de a-l vedea pe Suveranul Pontif, relatează AP.

UPDATE 11:20: Papa a ajuns la tabăra de la Moria

Papa Francisc a ajuns la tabăra de refugiaţi Moria de pe insula Lesbos, el fiind aplaudat de oamenii prezenţi. 

UPDATE 11:00 - Papa a sosit pe Insula Lesbos cu 20 de minute mai devreme

Premierul grec Alexis Tsipras l-a întâmpinat sâmbătă pe Papa Francisc la scara avionului, după ce aeronava Alitalia a aterizat sâmbătă pe aeroportul Mytilene imediat după ora locală 10.00 (10.00, ora României), cu aproximativ 20 de minute mai devreme decât era programată, relatează AP.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I şi arhiepiscopul Atenei şi întregii Grecii, Ieronim al II-lea, l-au îmbrăţişat şi sărutat pe Papă pe ambii obraji, după care s-au cântat imnurile naţionale grec şi italian.

Liderul micii comunităţi catolice pe pe Insula Lesbos a fost, de asemenea, prezent la ceremonie.

Papa Francisc va vizita, alături de Patriarhul Bartolomeu al Constantinopopului şi Arhiepiscopul Ieronimos al II-lea al Atenei, Moria, o fostă bază militară unde sunt ţinuţi peste 3.000 de migranţi, după ce Uniunea Europeană şi Turcia au ajuns la un acord, luna trecută, pentru a limita fluxul migranţi. Mulţi dintre cei aflaţi la Moria vor fi trimişi înapoi în Turcia, dacă cererile lor de azil vor fi respinse.

Potrivit programului vizitei, Papa, Patriarhul şi Arhiepiscopul vor discuta cu 250 de refugiaţi care au cerut azil, vor lua prânzul cu opt dintre ei, într-un container, după care vor merge în port, unde Suveranul Pontif va rosti un discurs, şi fiecare  dintre cei trei înalţi prelaţi va spune câte o rugăciune pentru migranţii care şi-au pierdut viaţa.

Mai multe ONG-uri, dar şi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), nu mai acţionează la Moria, în semn de protest faţă de condiţiile de acolo.

Voluntarii spun că vizita liderilor religioşi a determinat autorităţile să renoveze tabăra. Câteva zeci de solicitanţi de azil au fost transferaţi într-un alt centru, din apropiere, pe care Papa nu îl va vizita, zidurile au fost vopsite şi au fost făcute săli de mese. Jurnaliştii nu au primit autorizaţie să intre.

Dincolo de mesajul umanitar, vizita se încadrează în eforturile de ameliorare a relaţiilor dintre Biserica Catolică şi cea Ortodoxă.

Diferendele teologice şi circumstanţele istorice au provocat Marea Schismă din 1054, care a împărţit creştinismul în catolici şi protestanţi.

“Patriarhul şi Papa (...) au dorinţa arzătoare de a face un pas în faţă către apropierea celor două Biserici”, a declarat Petros Vasiliadis, un fost profesor de teologie

Cu toate acestea, persistă unele animozităţi între cele două ramuri ale creştinismului.

Un grup de studenţi la Facultatea de Teologie Ortodoxă a trimis o scrisoare în care “cer în lacrimi” ca vizita să fie anulată “sau consecinţele vor fi dezastruoase”. Un înalt cleric a descris vizita drept “o lovitură în spate”.

“Dacă Papa de la Roma ar fi vrut să ofere ajutor substanţial migranţilor, ar fi putut înfiinţa undeva în Italia, cu banii Vaticanului, un centru de recepţie demn pentru refugiaţi, pentru a prelua oamenii supuşi la abuzuri de la Idomeni”, a explicat episcopul Amvrosios of Kalavrita, referindu-se la miile de migranţi blocaţi la graniţa dintre Grecia şi Macedonia.

Aproape un million de oameni, dintre care mulţi fug de războaiele, persecuţia şi sărăcia din Siria, Irak şi Afganistan, şi-au riscat vieţile în ambarcaţiuni periculoase pentru a ajunge din Tucia în Grecia, de unde sperau să meargă mai departe în vestul Europei. Sute dintre ei au murit, astfel că insula elenă Lesbos este presărată cu numeroase morminte neidentificate.

Papa, liderul spiritual al celor 1,2 miliarde de romano-catolici din lume, a apărat în repetate rânduri refugiaţii şi le-a cerut parohiilor catolice din Europa să îi găzduiască, Prima sa călătorie după ce a devenit Pontif, în 2013, a fost pe insula siciliană Lampedusa, unde, ca şi în Lesbos, au ajuns valuri întregi de refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.