Opoziţia sârbă anunţă că va boicota noi alegeri - prevăzute la 30 decembrie - în 30 dintre cele 8.000 de secţii de votare din ţară, apreciind că aceste alegeri nu sunt suficiente pentru ca să accepte rezultatul alegerilor legislative de la 17 decembrie, în care, în opinia sa, dreapta naţionalistă a obţinut o victorie frauduloasă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Alegerile care vor fi repetate într-un anumit număr de secţii de vot nu pot anula frauda şi nici corecta nedreptatea care a avut loc la 17 decembrie. Acesta este motivul pentru care noi nu vom participa la repetarea scrutinului”, a anunţat marţi coaliţia Serbia împotriva Violenţei.

Coaliţia consideră că ”nu serveşte la nimic să votezi atunci când deputaţi sunt în greva foamei din cauza unei fraude dovedite, atunci când sunt arestaţi disidenţi politici, iar studenţi sunt bătuţi de poliţie şi arestaţi”, denunţă Serbia împotriva Violenţei.

Şapte membri ai opoziţiei se află în greva foamei în semn de protest faţă de alegerile legislative de la 17 decembrie, iar manifestaţii zilnice au loc în faţa sediului Comisiei Electorale sârbe.

Potrivit rezultatelor oficiale, Partidul Progresist Sârb (SNS, dreapta naţionalistă) al preşedintelui sârb Aleksandr Vucici a obţinut 46% dintre voturile exprimate în alegerile legislative, iar Serbia împotriva Violenţei 23,5%.

Însă Serbia împotriva Violenţei a denunţat fraude şi acuză că alegători etnici sârbi din Bosnia vecină au fost aduşi să voteze - în mod ilegal - la Belgrad.

Observatori internţaionali din cadrul Organizaţeii pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au denunţat ”nereguli” în acest scrutin - ”cumpărare de voturi” şi ”umplerea urnelor”.

Manifestanţi din opoziţie au încercat să pătrundă duminică seara în sediul Primăriei Belgradului. Ei au spart geamuri. Forţe de ordine i-au respins cu gaze cu piper.

Luni, protestatari au blocat artere în capitala sârbă, au cerut o revizuire a listelor electorale şi au ameninţat să-şi continue acţiunea miercuri dacă autorităţile nu le acceptă revendicările.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.