Şase dintre cei 18 miniştri ai Guvernului peruan şi-au anunţat demisiile, în toiul unei anchete împotriva preşedintei Dina Boluarte cu privire la presupuse fapte de îmbogăţire ilicită legate de ceasuri Rolex pe care este suspectată că le deţine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Plec pentru că i-am cerut, iar doamna (Boluarte) a acceptat”, a anunţat luni ministrul de Interne Victor Torres la ieşirea din palatul prezidenţial şi o şedinţă de Guvern.

Victor Torres, care se afla în post de la 21 noiembrie, a evocat ”probleme familiale”.

Câteva ore mai tîrziu, miniştrii Educaţiei, Femeilor, Dezvoltării Agrare, Producţiei şi Comerţului Exterior şi-au anunţat demisiile.

Acest val de demisii a avut loc cu o zi înainte de învestirea, în Parlament, a noului premier Gustavo Adrianzen şi a Guvernului acestuia.

În timpul nopţii, Dina Boluarte i-a pus să depună jurământul pe şase noi miniştri pe care i-a numit în locul celor care au demisionat.

Poliţia, care împreună cu parchetul, a precheziţionat sâmbătă domkiciliul lui Boluarte şi biroul prezidenţial - în cadrul scandalului ”Rolexgate” - era condusă teoretic de ministrul Victor Torres.

Mai multe publicaţii scriu că o parte a Guvernului i-ar fi cerut ministrului să-l destituie pe colonelul care a desfăşurat aceste percheziţii surpriză.

DESTITUIREA PREŞEDINTEI

Guvernul înregistrează astfel priele dezertări după izbucnirea scandalului Rolexurilor, la 15 martie.

În acea zi, un site local de presă a publicat o serie de forografii în care Boluarte apare purtând diverse ceasuri de lux, pe care nu le-a menţionat în declaraţia de avere, în contextul în care a făcur parte din Guvern în 2021 şi 2022.

Opoziţia cere destituirea preşedintei, însă nu dispune de o majoritate în Congres.

”Dacă doamna (Boluarte) pleacă, Peru se va prăbuşi”, a comentat ministrul demisionar de Interne.

”Doamna n-are nimic de ascuns. Eu plec în pace, cu mîinile curate”, a adăugat Victor Torres.

În urma percheziţiilor de sâmbătă, parchetul a somat-o pe Boluarte să prezinte ceasurile pe care le deţine într-o convocare prevăzută vineri.

Apărarea preşedintei afirmă că poliţia a găsit câteva ceasuri în cursul percheziţiei la palatul Guvernului, însă niciun Rolex.

Dina Boluarte, în vârstă de 61 de ani, a dat asigurări că are ”mâinile curate” şi că nu deţine niciun ceas.

Ea a devenit preşedintă după destituirea, la începutul lui decembrie 2022, şi arestarea şefului statului de atunci, Pedro Castillo, de stânga, a cărui vicepreşedintă era.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.