Mii de persoane au mărşăluit în mai multe oraşe din Columbia vineri în semn de protest faţă de uciderea a sute de activişti pentru drepturile omului, violenţe pe care guvernul nu a reuşit să le oprească în ciuda unui acord de pace din 2016 cu rebelii marxişti, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Crimele, atribuite mai multor grupări armate, au atras critici din ce în ce mai intense din partea comunităţii internaţionale chiar dacă preşedintele american Ivan Duque insistă că numărul crimelor a fost redus de când el a venit la putere acum aproape un an.
 
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
Nu există un consens privind numărul exact de persoane ucise. Organizaţia care monitorizează drepturile omului în Columbia susţine că 486 de activişti au fost ucişi din 2016 până în prezent iar biroul procurorului general a informat că numărul real este de 292.
 
Protestele de vineri au fost organizate după ce un videoclip filmat imediat după ce activista Maria del Pilar Hurtado a fost ucisă în provincia nordică Cordoba, a fost distribuit masiv pe reţelele sociale în ultima lună. Într-un videoclip poate fi văzut unul dintre copiii ei cum ţipă lângă corpul activistei.
 
„Dorim să se sfârşească asasinarea selectivă şi sistematică a liderilor sociali ... cei care apără dreptul oamenilor de a locui în teritoriile lor, respectul pentru biodiversitate, respectul pentru acordul de pace”, a declarat Gloria Cuartas, o protestatară.
 
Cuartas a vorbit pe marginile protestului de la Bogota. În capitală, protestatarii au avut la ei fotografii în alb-negru ale persoanelor ucise şi au fluturat steaguri albe.
 
Mulţi dintre cei ucişi lucrau împotriva traficului de droguri.
 
Au avut loc proteste în peste 50 de oraşe din Columbia iar preşedintele Duque a promis că va reduce atacurile asupra activiştilor la zero.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.