Membri ai unor forţe de ordine şi pompieri au fost luaţi ca ţintă, în mai multe rânduri, în tiruri cu arme de foc în noaptea de luni spre marţi, la Fort-de-France, în Guadelupa, fără să rănească pe cineva, anunţă marţi Securitatea Publică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Baraje importante blocau marţi, la fel ca luni, principalele axe în Martinica, în urma apelului unei alianţe sindicale la grevă generală, în timp ce în Guadelupa vecină, cuprinsă de o contestare a vaccinării obligatorii împotriva covid-19, continuă violenţele.

Apelul a fost lansat de către 17 organizaţii sindicale care au diverse revendicări - între care încheierea vaccinării obligatorii antcovid şi suspendării personalului medical, dar şi creşterea salariilor şi scăderea preţului carburanţilor şi gazelor naturale.

Membri ai unor forţe de ordine şi pompieri au fost vizaţi în truri cu arme de foc şi în tiruri cu proiectile în timp ce interveneau la incendii ale unor pubele incendiate pe domeniul public în cartierul Sainte-Thérèse din Fort-de-France, potrivit unor surse din cadrul poliţiei.

”Am intervenit la incendii de pubele la Sainte-Thérèse, către ora (locală 23.30 (20.30, ora României) în sprijinul pompierilor. Am fost vizaţi cu proiectile. Alte pubele şi vehicule au fost incendiate către ora (locală) 1.45 (22.45, ora României). În acel moment, în patrule s-a tras cu gloanţe de 9 milimetri, în mai multe rânduri. Găuri de gloanţe au fost desoperite în vehicule”, precizează comandantul Joël Larcher, însărcinat cu comunicarea la Direcţia Departamentală a Securităţii Publice în Fort-de-France.

Reţeaua rutieră este, de asemenea, puternic perturbată.

Accesul în aglomerarea Fort-de-France, în centrul Martinicăi, era imposibil dinspre sudul şi nordul insulei.

Camioane, taxiuri, dar şi paleţi şi pneuri au fost plasate în puncte strategice ale reţelei rutiere.

Aceste baraje au fost instalate marţi, la apelul sindicatelor.

”Îi spunem prefectului să ne respecte”, a tunat marţi la postul de radio RCI Eric Bellemarre, secretarul general al Force Ouvrière Martinique.

”Premierul a anunţat că este necesar să se deschidă un spaţiu de dialog, însă reprezentantul său local trebuie să nu fi primit mesajul”, a apreciat liderul sindical.

Greviştii şi-au exprimat indignarea faţă de faptul că nu au fost primiţi luni de către prefectul Martinicăi, după o primă zi de manifestaţii, şi şi-au justificat astfel consolidarea grevei.

În Guadelupa, jandarmi au fost, de asemenea, ţinta unor tiruri cu gloanţe reale, au anunţat marţi miniştrii Teritoriilor de peste mări Sébastien Lecornu şi de Interne Gérald Darmanin.

Restabilirea ordinii publice în Guadelupa este o condiţie ”prealabilă oricărei discuţii”, a avertizat Gérald Darmanin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.