Preşedintele francez Emmanuel Macron a început joi o vizită de stat de două zile în India, impregnată de fast şi emblematică pentru parteneriatul strategic dezvoltat de către cele două ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Macron, care a aterizat joi după-amiaza pe aeroportul din Jaipur, capitala regională a statului Rajasthan, situată la 200 de kilometri sud de New Delhi, a fost primit pe covorul roşu, cu o paradă de elefanţi, a constatat un fotograf AFP.

El urma să fie primit joi seara de către premierul indian Narendra Modi la un banchet de stat într-un palat al unui maharajah din secolul al XIX-lea.

 

Şeful statului francez este invitatul de onoare al lui Modi la sărbătorirea Constituţiei indiene, care a intrat în vigoare la 26 februarie 1950, la doi ani după independneţa indiană.

Macron, foarte concentrat în ultimele săptămânia supra unei relansări a mandatului său de cinci ani, în urma unui an dificil, evadează din Franţa în momentul unor tensiuni, în timpul protestelor agricultorilor.

Modi, care a fost invitatul de onoare la defilarea militară de la 14 iulie, la Paris, i-a întors invitaţia şase luni mai târziu.

Liderul naţionalist hindus l-a invitat mai întâi pe peşedintele american Joe Biden, care nu a dat curs invitaţiei, potrivit presei  indiene.

”Această deplasare va permite consolidarea şi aprofundarea relaţiilor diplomatice şi economice francezo-indiene şi strângerea relaţiilor între societăţile civile”, se felicită preşedinţia franceză.

”ŢARA REGILOR”

Preşedintele francez a sosit joi, la ora locală 15.00 (11.00, ora României) în capitala Rajasthanului, ”ţara regilor”, celebră prin maharajahii şi palatele sale.

El a urcat la Fortul Amber, care domină Jaipurul, unde a fost primit cu o ceremonie viu colorată, cu elefanţi arborând podoabe aurite şi motive colorate şi dansatori tradiţionali pe muzică de alămuri şi percuţie.

El a fost primit de către prinţesa Diya Kumari, viceministrul-şef al Rajasthanului.

Emmanuel Macron a purtat un colier de flori şi a fost aclamat de către elevi şi studenţi entuziaşti, care agitau steagurile celor două ţări.

”Vrem 30.000 de studenţi (indieni) în 2030, aşa că trebuie să mergem. Vrem mai mulţi studenţi indieni în Franţa”, a declaat el la trecerea prin faţa presei.

Narendra Modi i-a rezervat o paradă cu maşina prin Jaipur, urmată de o cină tête-à-tête într-o fostă reşedinţă regală transformată în palat.

Un simbol al cooperării bilaterale în domeniul spaţial şi sateliţilor cu zboruri cu echipaj, cei doi lideri, însoţiţi de astronautul francez Thomas Pesquet, urmau să viziteze un observator astronimic din secolul al XIX-lea.

Vineri dimineaţa, ei urmează să asiste împreună la o mare paradă militară, la New Delhi, marcată de 21 de lovituri de tun. Emmanuel Macron urmează să fie adus la tribuna de onoare cu un fiacru, o trăsură de oraş cu patru locuri.

Un contingent de 150 de membri ai Legiunii franceze, două avioane de tip Rafale şi un avion francez de aprovizionare cu carburant în zbor iar parte la paradă, alături de regimente indiene de tancuri şi cavalerie călare.

DERIVE AUTORITARISTE

Dincolo de fast, crize internaţionale, războaiele din Ucraina şi Fâşia Gaza se vor afla în centrul discuţiilor.

India, o veche aliată a Rusiei - primul său furnizor de armament -, refuză să condamne ofensiva rusă în Ucraina.

Franţa speră să-şi crească cooperarea în industria militară cu India - care a cumpărat 36 de avioane de tip Rafale şi negociază cumpărarea altor 26 - şi să-i vândă şase reactoare nucleare EPR.

Niciun anunţ important nu este însă aşteptat în timpul acestei vizite.

Preşedintele francez este însoţit de miniştrii Apărării Sébastien Lecornu, Culturii Rachida Dati, de Externe Stéphane Séjourné şi de 15 şefi de întreprinderi - îngtre care CEO ai EDF, Dassault Aviation, Naval Group şi Cap Gemini.

India - prima putere demografică (1,45 miliarde de locuitori) şi a cincea economie a lumii - este o putere de neocolit şi tot mai curtată.

Franţa vrea să fie un actor în regiunea Asia-Pacific şi o putere de echilibru între Nord şi Sud.

ONG-uri care denunţă derive autoritariste în India şi o reprimare a minorităţilor religioase l-au îndemnat pe Emmanuel Macron să ridice aceste probleme în cadrul întâlnirilor sale.

”Dacă aliaţii Indiei nu fac Guvernul lui Mosi să înţeleagă în mod clar că încălcările drepturilor omului vor avea consecinţe (...), represiunea şi autoritarismul nu vor înceta să crească în India”, avertizează Human Rights Watch (HRW).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.