Şeful statului francez Emmanuel Macron îndeamnă toate părţile ”să aibă măreţia de a accepta” rezultatele celor trei referendumuri prin care Noua Caledonie, în care se află într-o vizită, într-un turneu în regiunea Asia-Pacific, ”a ales să rămână franceză”, subliniind că vrea să fie ”preşedintele unui nou proiect (...) al Noii Caledonii în Republica” franceză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noua Caledonie este franceză pentru că a ales să rămână franceză”, a declarat miercuri, la Nouméa, Emmanuel Macron, subliniind că ”nu subestimează aspiraţiile dezamăgite ale celor care apără cu totul alt proiect”.

Şeful statului francez a îndemnat toate părţile, în Place de la Paix, în capitala caledoniană, ”să aibă măreţia să accepte” rezultatele celor trei referendumuri în acest sens şi a declarat că vrea să fie ”preşedintele unui nou proiect (...) al Noii Caledonii în Republica” franceză.

Emmanuel Macron a anunţat în acest discurs că vrea, ”la începutul lui 2024”, o ”revizuire a Constituţiei” pentru Noua Caledonie în vederea unei ”dezgheţări” a corpului electoral, pe teremn scurt, la un ”nou statut”.

”Vă cer să începeţi să lucraţi la o cetăţenie deplină şi întreagă, fondată pe un contract social, cu datorii şi drepturi (...), de apartenenţă”, cere el.

El precizează că vrea să construiască acest ”statut nou” în ”lunile şi trimestrele viitoare” şi ”în consens”.

Emmanuel Macron s-a declarat în discursul său ”rănit personal” de absenţa unor reprezentanţi separatişti la o reuniune a Înaltului Comisariat al Noii Caledonii.

”Celor care nu au fost acolo (le transmit că) (...) am fost rănit personal de absenţa lor”, a declarat el.

El a fost fluierat atunci când a avertizat împotriva ”riscului violenţei” pe care o aduce ”separatismul”.

O parte a separatiştilor - reprezentanţii politici ai Uniunii Caledoniene (UC), principala forţă separatistă - şi preşedintele Congresului Roch Wamytan nu au participat, miercuri, la o reuniune la care Emmanuel Macron i-a convocat pe actorii politici ai celor două tabere.

Oficiali din toate părţile au fost însă prezenţi la aceeaşi masă, la Înaltul Comisariat al teritoriului.

Emmanuel Macron a subliniat, la începutul reuniunii, că nu este vorba despre o negociere ”trilaterală oficială” cu statul francez, al cărui principiu nu a fost acceptat niciodată de către separatişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.