Preşedintele rus este “principala ţintă” a anchetei jurnalistice Panama Papers, cu privire la firme offshore, însă Vladimir Putin nu este implicat, a declarat luni un purtător de cuvânt al Kremlinului, relatează AP online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Potrivit documentelor Panama Papers, dezvăluite de peste 100 de publicaţii, apropiaţi ai lui Putin, inclusiv un violoncelist celebru, ar fi implicaţi în asemenea activităţi. “Principala ţintă a acestei dezinformări este preşedintele nostru, mai ales în contextul viitoarelor alegeri parlamentare şi (…) pe termen mai lung – mă refer la alegerile prezidenţiale de peste doi ani”, a declarat Dmitri Peskov, citat de Reuters, într-o teleconferinţă de presă.

“Această ‘putinofobie’ din străinătate a ajuns la un asemenea nivel încât este tabu să spui ceva bun despre Rusia, despre orice acţiuni ale Rusiei sau despre vreuna dintre realizările Rusiei. În schimb este o necesitate să spui lucruri rele, o mulţime de lucruri rele, iar atunci când nu e nimic de spus trebuie născocit (ceva –n.r.). Acest lucru este evident pentru noi”, a spus Peskov, potrivit aceleiaşi surse.

El a subliniat că documentele publicate nu conţin “nimic concret şi nimic nou” despre Putin. Aceste atacuri vizează, de asemenea, să afecteze stabilitatea Rusiei, a mai apreciat Peskov, citat de AP.

Presa internţională s-a concentrat în mod eronat asupra lui Putin, în locul altor politicieni din lume, în pofida faptului că liderul de la Kremlin nu este implicat în vreo faptă reprobabilă, a subliniat el.

Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), un actor-cheie în aceste dezvăluiri, are legături cu Guvernul Statelor Unite, a sugerat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Jurnaliştii ICIJ au descoperit modul în care partenerii de afaceri ai preşedintelui rus Vladimir Putin au ascuns miliarde de dolari în bănci şi companii fantomă.

Este vorba despre zeci de tranzacţii însumând cel puţin două miliarde dolari, care au fost descoperite în arhiva Mossack Fonseca şi care implică persoane sau companii apropiate lui Putin.

 În unele cazuri, plăţile suspecte efectuate de acoliţii lui Putin ar putea reprezenta mită pentru eventuale contracte sau ajutoare guvernamentale.

Documente secrete sugerează că o mare parte din împrumuturi au venit iniţial de la o bancă din Cipru, care la momentul respectiv era deţinută în majoritate de VTB Bank, controlată de Kremlin şi supusă sancţiunilor internaţionale pentru ofensiva Rusiei în Ucraina.

Şeful VTB, Andrei Kostin, a respins ca un nonsens informaţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.