Mai mulţi candidaţi republicani la preşedinţia SUA au schimbat atacuri tăioase la prima lor dezbatere de miercuri, în timp ce se luptau pentru a se poziţiona în spatele liderului absent Donald Trump pentru nominalizarea partidului în 2024, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În special, Vivek Ramaswamy, antreprenor în domeniul tehnologiei şi neofit politic în vârstă de 38 de ani, care a dat dovadă de o forţă surprinzătoare în sondajele recente, s-a confruntat cu o serie de insulte din partea unora dintre rivalii săi mai experimentaţi.

"Nu avem nevoie să aducem un începător", a declarat fostul vicepreşedinte Mike Pence, în timp ce fostul guvernator al statului New Jersey, Chris Christie, l-a acuzat pe Ramaswamy că sună "ca ChatGPT", o referire la inteligenţa artificială.

La rândul său, Ramaswamy a ripostat subliniind statutul său de outsider, numindu-i pe toţi ceilalţi de pe scenă "cumpăraţi şi plătiţi" şi acuzându-l pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis - care se află pe locul al doilea, la mare distanţă de Trump - că este o "marionetă a super PAC", o referire la comitetele de acţiune politică independente care, de obicei, strâng sume nelimitate de bani de la corporaţii şi persoane fizice.

Atacurile au subliniat oportunitatea pe care fiecare candidat a avut-o de a face o impresie naţională, Trump alegând să nu participe la dezbaterea de la Fiserv Forum din Milwaukee, unde va avea loc Convenţia Naţională Republicană de anul viitor. Dar au riscat, de asemenea, să consolideze şi mai mult avansul considerabil al lui Trump în sondajele de opinie, distrugându-se unul pe celălalt mai degrabă decât pe fostul preşedinte.

La mai bine de 14 luni de la alegeri, Trump rămâne liderul clar în rândul alegătorilor republicani, în ciuda celor patru acuzaţii penale.

Fostul preşedinte, în vârstă de 77 de ani, a lipsit de la dezbatere în favoarea unui interviu preînregistrat cu comentatorul conservator Tucker Carlson, care a început să fie difuzat pe X, reţeaua cunoscută anterior sub numele de Twitter, chiar înainte de începerea dezbaterii, în încercarea de a sustrage telespectatori. Interviul a avut aproximativ 74 de milioane de vizualizări pe parcursul celor 46 de minute.

De asemenea, candidaţii s-au luat de la început de preşedintele democrat Joe Biden. Moderatorii Martha MacCallum şi Bret Baier, ambii prezentatori Fox News, au început dezbaterea întrebându-i despre economia americană.

"Ţara noastră este în declin", a spus DeSantis. "Trebuie să inversăm Bidenomics, astfel încât familiile din clasa de mijloc să aibă din nou şansa de a reuşi".

Deşi economia a dat dovadă de o rezistenţă surprinzătoare, sfidând previziunile de recesiune cu o piaţă a muncii robustă, sondajele arată că mulţi alegători - inclusiv o pluralitate a celor care l-au susţinut pe Biden în 2020 - consideră că economia s-a înrăutăţit în primii trei ani de mandat, pe fondul unei inflaţii persistente.

În absenţa lui Trump, candidaţii republicani, inclusiv fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley şi senatorul american Tim Scott din Carolina de Sud, căutau să îl înlocuiască pe DeSantis ca fiind cea mai plauzibilă alternativă la Trump.

Pentru DeSantis, care a suferit un declin lent, dar constant în sondaje, dezbaterea a reprezentat o şansă de a îndepărta povestea de tulburările care au cuprins campania sa în ultimele săptămâni, inclusiv o remaniere semnificativă a personalului.

Dezbaterea, cu patru luni înainte de prima competiţie republicană de nominalizare la alegerile prezidenţiale din Iowa, a avut loc cu o zi înainte ca Trump să răspundă în Atlanta la acuzaţiile că a încercat să anuleze pierderea alegerilor din 2020 în acest stat. Această sincronizare îl va readuce în centrul atenţiei chiar în momentul în care rivalii săi speră să îşi îmbunătăţească poziţia în sondaje.

Miercuri după-amiază, Rudy Giuliani, fostul avocat personal al lui Trump şi co-inculpat în acel caz, s-a predat la Atlanta pentru a răspunde acuzaţiilor legate de presupusa sa participare la conspiraţia pentru răsturnarea alegerilor.

Chris LaCivita, un consilier senioalr  campaniei lui Trump, a prezis că aceşti candidaţi vor petrece o perioadă semnificativă de timp discutând despre fostul preşedinte şi a catalogat dezbaterea drept o "audiţie" pentru a fi vicepreşedintele lui Trump.

Sondajele de opinie arată că majoritatea republicanilor consideră că acuzaţiile penale împotriva lui Trump sunt motivate politic, ceea ce face ca subiectul să fie unul dificil de abordat pentru rivalii săi.

Printre cei opt participanţi s-au numărat Scott, Ramaswamy, Pence, fostul guvernator al statului Arkansas Asa Hutchinson, Haley, DeSantis, Christie şi guvernatorul din Dakota de Nord Doug Burgum.

În cel mai recent sondaj Reuters/ Ipsos publicat luna aceasta, Trump deţinea 47% din voturile republicanilor la nivel naţional, iar DeSantis a scăzut cu şase puncte procentuale faţă de iulie, ajungând la 13%. Niciunul dintre ceilalţi candidaţi nu a depăşit o singură cifră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.