Imagini dramatice care surprind rara dezertare, pe 13 noiembrie, a unui militar nord-coreean - grav rănit când a trecut frontiera, de către militari din Nord, înainte să fie salvat de armata sud-coreeană - au fost făcute publice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste imagini surprinse de camere de supraveghere video - făcute publice miercuri de către Comandamentul ONU în Coreea (UNC) - surprind totodată o gardă nord-coreeană, trimisă în urmărirea fugarului, care trece pentru o scurtă perioadă de timp linia de demarcaţie (LDM), după care se răzgândeşte şi se întoarce în Nord.

UNC denunţă o încălcare a armistiţiului din 1953.

Scena, care aminteşte cea mai neagră perioadă a Războiului Rece, s-a desfăşurat în după-amiaza lui 13 noiembrie, în ”zona comună de securitate” (JSA), la Panmunjom, singurul sector al Zonei Demilitarizate (DMZ) în care cele două armate stau faţă în faţă.

Grav rănit după ce a fost atins de cel puţin patru gloanţe nord-coreene, militarul nord-coreean fugar este spitalizat în continuare în Sud.

Este foarte rar ca militari nord-coreeni să treacă în Sud prin JSA - o atracţie turistică majoră pentru străinii care vizitează Coreea de Sud. Însă, ca în fiecare luni, nicio vizită cu ghizi nu a fost organizată pe 13 noiembrie.

Imagini surprinse de mai multe camere de supraveghere arată mai întâi un jeep condus de dezertor, care circulă cu viteză mare, pe un drum complet gol ce duce dinspre Nord în satul frontalier Panmunjom, după care se opreşte în apropiere de linia de demarcaţie.

SÂNGE RECE

Militarul iese din vehicul şi începe să fugă spre Sud, urmărit de mai mulţi militari nord-coreeni care trag în el.

Cei mai mulţi dintre nord-coreeni se opresc, să nu treacă de demarcaţie, însă unul dintre ei o traversează, înaintează mai mulţi paşi, după care ezită şi se întoarce în Nord.

Alte imagini arată apoi militari sud-coreeni care se târăsc să-l salveze pe fugar, grav rănit şi care zace de partea Sudului.

Colonelul Chad Carroll, un purtător de cuvânt al UNC, a declarat pentru jurnalişti că imaginile arată o gardă ”fugind timp de câteva secunde dincolo de LDM înainte să se întoarcă în Nord”.

Anchetatorii UNC au conchis că armata nord-coreeană a încălcat de două ori armistiţiul de după Războiul Coreei (1050-1953) - pe de o parte trăgând în direcţia liniei de demarcaţie, iar pe de altă parte trecând-o.

UNC a ”cerut o reuniune (cu Coreea de Nord) pentru a discuta despre ancheta noastră şi măsurile în vederea împiedicării unor asemenea încălcări viitoare”, a adăugat el.

Militarii sud-coreeni şi personalul american al facţiunii de lângă linia de demarcaţie nu au deschis focul, a subliniat colonelul, care le-a salutat sângele rece, în contextul în care orice ripostă dinspre Sud ar fi putut să declanşeze incidente şi mai grave.

ŞI-A RECĂPĂTAT CUNOŞTINŢA

Ei ”au dat dovadă de autodisciplină şi au luat decizii judicioase în momentul în care situaţia pe teren nu era atât de clară aşa cum putem vedea noi pe (înregistrarea) video”, a declarat el, salutându-le ”curajul”, care a permis ”dezamorsarea uneisituaţii incerte şi ambigue”.

La rândul său, medicul l-a operat pe fugar a anunţat miercuri că militarul şi-a recăpătat cunoştinţa, dar că este necesar să mai stea mai multe zile la terapie intensivă.

”Pacientul, care prezintă semne de depresie cauzate de stresul psihologic intens după două serii de operaţii chirurgicale majore, va fi supus unor examene cu privire la tulburări de stres postraumatic”, a declarat doctorul Lee Cook-Jong, care a mărturisit că a putut să discute cu militarul.

”Motivul care l-a determinat să dezerteze, să rişte să moară şi să înfrunte focul este că îşi pune multe speranţe în Coreea de Sud”, a declarat el.

Medicii au realizat, de asemenea, că militarul era infestat de paraziţi intestinali, lucru care ar putea fi explicat printr-o lipsă de igienă.

Agenţia sud-coreeană Yonhap a citat marţi un oficial guvernamental care a declarat că, în funcţie de evoluţia stării sale, militarul nord-coreean ar putea să fie interogat în patru-cinci zile de către anchetatori sud-coreeni.

Această dezertare a avut loc pe fondul unor tensiuni în peninsulă, din cauza programelor nuclear şi balistic nord-coreene.

Statele Unite au impus marţi noi sancţiuni ţintite unui număr de 13 întreprinderi şi antităţi, nord-coreene dar şi chineze, cu scopul de a spori presiunile asupra Phenianului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.