Preşedintele François Hollande a fost primit miercuri la Roma, de Papa Francisc, căruia a ţinut să-i transmită "recunoştinţa" poporului francez pentru "vorbele foarte încurajatoare" de după asasinarea în Franţa a unui preot, într-o biserică, de către doi jihadişti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Papa Francisc a transmis mesaje de susţinere Franţei atât în urma acestei crime de la Saint-Etienne-du-Rouvray, în Normandia, pe 26 iulie, cât şi a atacului sângeros de la Nisa de pe 14 iulie, Ziua Naţională, soldat cu 86 de morţi.

"Este foarte important ceea ce tocmai i-am transmis Papei, (şi anume) cât de sensibili suntem la vorbele pe care le-a spus şi faţă de acţiunea sa care ne încurajează viziunea despre umanitate", a declarat Hollande cu puţin înainte de a se duce la Vatican pentru a se întâlni cu Jorge Bergoglio, care a rostit "vorbe foarte încurajatoare" după aceste violenţe.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Şeful statului francez, însoţit de ministrul de Interne Bernard Cazeneuve, s-a oprit în centrul capitalei italiene, la Biserica Saint-Louis des Français, construită de către regii Franţei şi care este în continuare administrată de Franţa.

El s-a dus să se reculeagă câteva momente într-o capelă dedicată victimelor terorismului, în apropierea unor tablouri de Caravaggio, care contribuie la celebritatea acestei biserici baroce.

Această audiere privată, la Vatican, a doua de la alegerea în mai 2012 a lui Hollande, care se declară ateu, a fost anunţată luni, în timp ce catolicii sărbătoreau Adormirea Maicii Domului.

La sanctuarul de la Lourdes, în sud-estul Franţei, tradiţionalul pelerinaj de pe 15 august a avut loc în condiţii sporite de securitate din cauza ameninţării teroriste.

Pe 26 iulie, la câteva ore după asasinarea preotului Jacques Hamel, preşedintele socialist l-a sunat pe Papă şi i-a promis că "se va face totul" pentru protejarea bisericilor. El a subliniat că "atunci când este atacat un preot, întreaga Franţă este rănită".

"REPUBLICA PROFANATĂ"

Hollande a făcut declaraţii similare miercuri, subliniind că atunci când "o biserică este atinsă, un preot este asasinat, Republica (franceză) este profanată".

Laicitatea franceză, uneori prost înţeleasă în străinătate şi mai ales la Vatican, există pentru a "proteja cultele", a insistat el.

"Acest mesaj al laicităţii nu este un mesaj care să rănească, ci un mesaj care să unească şi să adune", a adăugat preşedintele francez.

La o zi după atac, Hollande s-a dus la Catedrala Notre-Dame de Paris pentru a asista la o slujbă solemnă în memoria preotului Hamel.

Autorităţile franceze şi-au exprimat recunoştinţa faţă de cler, care a făcut totul - în special prin manifestaţii de fraternitate atât în biserici cât şi în moschei - pentru a diminua tensiunile interreligioase într-o ţară marcată de secole de catolicism, în care trăiesc mai multe milioane de musulmani.

Întâlnirea lui Hollande cu Pape Francisc, care s-a încheiat către ora locală 17.30 (18.30, ora României), a durat aproximativ 40 de minute.

Preşedintele francez a precizat în faţa presei că intenţiona să discute cu Papa despre situaţia creştinilor în Orient, despre care cei doi au discutat deja la telefon pe 26 iulie.

Hollande a evocat joi "suferinţele" îndurate de creştini, mai ales în Irak şi Siria. El a subliniat "cât de indispensabili sunt ei, deoarece contribuie la echilibrul" regiunii.

Preşedinţia franceză şi-a exprimat totodată speranţa ca odată cu această vizită să întoarcă pagina unor tensiuni din primii ani de mandat ai lui François Hollande cu privire la adoptarea în 2013 a legii care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex şi adopţiile, care s-au lovit de opoziţia Bisericii Catolice.

Iar Sfântul Scaun a refuzat să acrediteze, în 2015, un ambasador propus de Franţa, pe Laurent Stefanini, un catolic practicant şi homosexual. După un an de vacanţă a postului, alt diplomat, Philippe Zeller, l-a ocupat în iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.