Hamas ia în considerare un nou cadru propus de Egipt, care cere ca gruparea să elibereze până la 33 de ostatici răpiţi în Israel în schimbul unei pauze a ostilităţilor din Gaza, au declarat pentru CNN o sursă israeliană familiarizată cu negocierile şi o sursă diplomatică străină.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai recentă propunere, pe care Israelul a ajutat la elaborarea ei, dar nu a fost pe deplin de acord cu ea, este prezentată în două etape, prima dintre ele solicitând ca între 20 şi 33 de ostatici să fie eliberaţi pe parcursul mai multor săptămâni în schimbul pauzei şi a eliberării prizonierilor palestinieni. A doua fază este ceea ce sursele au descris ca fiind "restaurarea unui calm durabil", în timpul căreia ostaticii rămaşi, soldaţii israelieni captivi şi corpurile ostaticilor vor fi schimbate cu mai mulţi prizonieri palestinieni.

Sursa diplomatică familiarizată cu discuţiile a declarat că referirea la calmul durabil a fost "o modalitate de a fi de acord cu o încetare permanentă a focului fără a o numi astfel".

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

După luni de blocaj, un acord din partea ambelor părţi ar fi un pas important pentru a pune capăt războiului. Dar un eşec în a ajunge la un acord ar putea adânci prezenţa Israelului în Gaza - dacă nu se ajunge la un acord, Israelul ar putea lansa o invazie terestră pe scară largă în oraşul Rafah din sudul Gaza, unde se adăpostesc peste 1 milion de palestinieni. Aliaţii Israelului, inclusiv Statele Unite, au avertizat împotriva operaţiunii din cauza potenţialului de a provoca victime civile pe scară largă. Israelul aşteaptă un răspuns din partea Hamas, care este aşteptat să se întâlnească la Cairo cu mediatorii egipteni şi qatarezi, au declarat sursele.

O delegaţie israeliană la nivel de lucru formată din oficiali ai Mossad, Shin Bet şi ai armatei israeliene este aşteptată să se deplaseze marţi la Cairo, au declarat sursa israeliană şi un alt oficial israelian. Un răspuns din partea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, este aşteptat în câteva zile - posibil în următoarele 24 de ore.

Durata primei faze a pauzei ostilităţilor va fi legată de numărul de ostatici eliberaţi, ultimul cadru prevăzând o pauză de o zi pentru fiecare ostatic, a declarat sursa israeliană, deşi se aşteaptă ca acest număr să se modifice în timpul unor negocieri mai aprofundate. Eliberarea a 40 de ostatici pentru o încetare a focului de şase săptămâni a stat la baza negocierilor timp de luni de zile, dar Israelul a fost de acord să accepte mai puţini ostatici în prima fază, după ce Hamas a renunţat la oferta sa pentru mai puţin de 20 de persoane la începutul acestei luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.