Guvernul israelian urmează să aprobe joi bugetul pentru timp de război pe 2024, a declarat duminică ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich, după ce miniştrii au aprobat un sprijin financiar de 9 miliarde de shekeli (2,5 miliarde de dolari) pentru rezerviştii militari, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Statul Israel îi pune în centru pe rezervişti şi pe familiile lor şi aceasta este ancora bugetului pentru 2024 pe care îl vom prezenta", a declarat Smotrich într-un comunicat comun cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu ministrul Apărării, Yoav Gallant.

Anul trecut, Israelul a aprobat un buget pe doi ani pentru 2023 şi 2024, dar războiul împotriva Hamas în Gaza a zdruncinat finanţele guvernului, necesitând modificări bugetare şi cheltuieli suplimentare.

În decembrie, parlamentul a aprobat un buget special de război pentru 2023 de aproape 30 de miliarde de shekeli pentru a ajuta la finanţarea războiului şi pentru a-i despăgubi pe cei afectaţi de atacurile din 7 octombrie ale Hamas care au declanşat războiul.

Purtătorul de cuvânt al lui Smotrich a precizat că votul privind bugetul va avea loc probabil joi, dar nu a oferit alte detalii.

Ministerul de Finanţe a precizat că războiul va costa probabil cel puţin încă 50 de miliarde de shekeli în 2024 şi va duce aproape la triplarea deficitului său bugetar la aproximativ 6% din PIB, în condiţiile în care se estimează că luptele vor dura cel puţin până în februarie.

Banca Israelului îndeamnă guvernul să ţină în frâu cheltuielile care nu au legătură cu războiul pentru a echilibra cheltuielile suplimentare de apărare şi cele de pe frontul intern, spunând că o politică fiscală mai relaxată ar putea încetini ritmul de reducere a ratelor dobânzilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.