Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro le-a cerut susţinătorilor săi să participe la un "miting paşnic" pe 25 februarie, la São Paulo, afirmând că vrea să se apere de toate acuzaţiile care i-au fost aduse în ultimele luni cu privire la intenţia sa de a organiza o lovitură de stat pentru a nu-i preda puterea succesorului său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În ultima duminică din februarie, 25 februarie, la ora 15.00, voi fi pe bulevardul Paulista şi voi organiza un miting paşnic pentru a apăra statul nostru de drept democratic", a declarat fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, într-un mesaj video postat luni pe reţelele sociale. La acest eveniment, "vreau să mă apăr de toate acuzaţiile care mi-au fost aduse în ultimele luni", a continuat el.

Jair Bolsonaro, preşedinte al Braziliei între 2019 şi 2022, a fost joi ţinta unei operaţiuni a poliţiei în cadrul unei anchete privind presupusul său rol într-o lovitură de stat. În aceeaşi zi, i s-a interzis să părăsească teritoriul brazilian. Expunerea detaliată, vineri, a unei presupuse "tentative de lovitură de stat" pentru a evita înfrângerea sa electorală din 2022 l-a pus pe liderul de extremă dreapta în dificultate mai mult ca niciodată.

Dincolo de discursul în care vrea să se apere de acuzaţii, Jair Bolsonaro a spus că vrea să facă o demonstraţie de forţă simbolică pe emblematicul bulevard Paulista: să facă "o fotografie" cu susţinătorii săi, "să arate Braziliei şi lumii" unitatea, preocupările şi dorinţele lor. Deşi a afirmat anterior că este victima unei "persecuţii", Jair Bolsonaro le cere susţinătorilor săi "să nu participe (la (eveniment) cu vreo pancartă sau un banner împotriva cuiva".

Fostul căpitan de armată, care în urma unei condamnări pentru abuz de poutere nu mai are drepturi politice până în 2030, a făcut obiectul a numeroase anchete de când a părăsit funcţia, în urmă cu 13 luni, deşi rămâne liderul opoziţiei faţă de preşedintele de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Anchetatorii consideră că presupusa lovitură de stat a fost pusă la cale cu mult înainte de 8 ianuarie 2023, când mii de susţinători ai săi au invadat sediile puterii din Brasilia, nemulţumiţi de victoria lui Lula.

O înregistrare video a unei reuniuni care a avut loc la 5 iulie 2022 şi care a fost făcută publică vineri îl arată pe Jair Bolsonaro îndemnându-i pe "toţi miniştrii" să lanseze o campanie împotriva urnelor electronice, aşa cum a făcut şi el însuşi în timpul cursei electorale din acel an.

UN COLONEL AL ARMATEI BRAZILIENE, ARESTAT LA SOSIREA DIN SUA

Pe de altă parte, un colonel al armatei braziliene, căutat de poliţie în cadrul anchetei privind tentativa de lovitură de stat, a fost arestat duminică, la întoarcerea din Statele Unite, relatează Reuters. Colonelul Bernardo Correa Neto a fost arestat pe aeroportul din Brasilia la sosirea sa şi plasat în detenţie într-o garnizoană a armatei după ce a fost audiat. El fusese trimis de armată în Statele Unite pentru o misiune la Colegiul Interamerican de Apărare de la Washington, în decembrie 2022, când fostul preşedinte Jair Bolsonaro a plecat şi el în Florida cu câteva zile înainte de învestirea preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva.

Bolsonaro nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în faţa lui Lula în alegerile din octombrie 2022, dar a fost declarat neeligibil pentru o funcţie aleasă până în 2030 pentru că a abuzat de puterea sa ca preşedinte şi a atacat sistemul de vot din Brazilia, făcând afirmaţii nefondate că acesta ar fi fost vulnerabil la fraudă.

Poliţia federală a percheziţionat joi casa de pe plajă şi biroul de la partid al lui Bolsonaro, i-a confiscat paşaportul şi l-a acuzat că a schiţat un proiect de decret pentru a anula rezultatul alegerilor, ca parte a unui presupus complot pentru o lovitură de stat militară.

Bolsonaro, un populist de extremă dreapta adesea comparat cu fostul preşedinte american Donald Trump, a negat conspiraţia şi a numit ancheta ca fiind persecuţie politică.

Operaţiunea poliţiei de joi a inclus mandate de percheziţie împotriva a patru foşti miniştri, dintre care trei generali în retragere din armată, şi arestarea a patru foşti consilieri, inclusiv a colonelului Correa Neto.

Preşedintele partidului politic de dreapta al lui Bolsonaro, Valdemar Costa Neto, a fost, de asemenea, arestat joi, când, în urma unei percheziţii la domiciliul său din Brasilia, a fost descoperită o armă de foc neînregistrată. El a fost pus în libertate provizorie sâmbătă, dar i s-a ordonat de către judecătorul Curţii Supreme Alexandre de Moraes să nu vorbească cu alte persoane implicate în ancheta privitoare la lovitura de stat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.