Marea Britanie se numără printre ţările care au forţe militare speciale ce operează în interiorul Ucrainei, potrivit unuia dintre zecile de documente secrete de la Pentagon care au ajuns să fie publicate online, relatează BBC, precizând că se confirmă astfel speculaţii care se fac - destul de discret - de mai bine de un an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentele scurse de la Pentagon, unele marcate "top secret", prezintă o imagine detaliată a războiului din Ucraina, inclusiv detalii sensibile despre pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă de primăvară. Guvernul SUA investighează sursa scurgerii de informaţi

Potrivit unui document datat 23 martie, Marea Britanie are cel mai mare contingent de forţe speciale în Ucraina (50), urmată de alte state NATO: Letonia (17), Franţa (15), SUA (14) şi Olanda (1). Documentul nu precizează unde se află aceste forţe sau ce fac acestea. Este posibil ca numărul de personal să fie mic şi, fără îndoială, va fluctua. Dar forţele speciale sunt, prin natura lor, foarte eficiente.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Dezvăluirea prezenţei lor în Ucraina probabil va fi valorificată de Moscova, care a susţinut în ultimele luni că nu se confruntă doar cu Ucraina, ci şi cu NATO, menţionează BBC.

Forţele speciale britanice sunt alcătuite din mai multe unităţi militare de elită cu domenii distincte de expertiză şi sunt considerate a fi printre cele mai capabile din lume.

În conformitate cu politica sa standard în astfel de chestiuni, Ministerul britanic al Apărării nu a făcut niciun comentariu, dar, într-un tweet transmis marţi, a declarat că scurgerea de presupuse informaţii clasificate demonstrează un "nivel grav de inexactitate".

"Cititorii ar trebui să fie prudenţi în a lua ca atare acuzaţiile care au potenţialul de a răspândi dezinformări", avertizează Ministerul britanic al Apărării, fără a specifica la ce documente anume se referă. Cu toate acestea, oficiali ai Pentagonului sunt citaţi spunând că documentele sunt reale.

CITEȘTE ȘI Unde şi cum au apărut prima data scurgerile documentelor de la Pentagon şi ce legătură au cu împătimiţii de jocuri video

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.