Forţele arabo-kurde susţinute de Statele Unite au lansat duminică o ofensivă de anvergură în vederea recuceririi oraşului Rakka, în Siria, capitala de facto a grupării ultraradicale Statul Islamic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Marea bătălie de eliberare a (oraşului) Rakka şi a provinciei în care se află a început", a anunţat Jihan Sheikh Ahmad, o purtătoare de cuvânt a ofensivei, citind un comunicat, în oraşul Aïn Issa, situat la peste 50 de kilometri nord de Rakka.

Oraşul Rakka se află pe mâna Statului islamic de doi ani şi jumătate.

Ofensiva, intitulată "Furie pe Eufrat" şi care mobilizează 30.000 de oameni, a început pe teren încă de sâmbătă seara, potrivit lui Ahmad.

"Rakka va fi eliberată cu ajutorul fiilor ei şi facţiunilor arabe, kurde, turkmene, eroi care luptă sub flamura Forţelor Democratice Siriene (FDS), cu participarea activă a Unităţilor pentru Protecţia Poporului Kurd (YPG) (...), în coordonare cu coaliţia internaţională" condusă de către Statele Unite, potrivit acestui comunicat.

Ea vizează să elibereze Rakka "de forţele terorismului mondial şi obscurantist reprezentat de Statul Islamic, care a luat (oraşul) drept presupusa sa capitală", se arată în acest text.

Acest anunţ, foarte aşteptat, a fost făcut într-un moment în care o vastă operaţiune este în curs în vederea dislocării Statului islamic din bastionul său de la Mosul, în Irak.

Mosul şi Rakka sunt ultimele două mari oraşe aflate în continuare sub controlul Statului Islamic, care a pierdut o mare parte din teritoriile pe care această grupare ultraradicală sunnită le-a cucerit în 2014 în Siria şi Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.