Cântăreţul Elton John a criticat extrem de dur Rusia şi Europa de Est, pe care le-a acuzat de ”discriminare faţă de gay”, într-o conferinţă internaţională pe tema SIDA la Amsterdam, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elton John şi prinţul Harry au anunţat o nouă finanţare internaţională în valoare de 1,2 miliarde de dolari în vederea ”spargerii ciclului” transmiterii HIV, în contextul în care cercetători vorbesc despre rezultate dezamăgitoare în căutarea unui remediu.

Într-o conferinţă de presă, după acest anunţ, cântăreţul a arătat cu degetul Rusia şi ţările din Europa de Est.

”Aceste ţări practică o politică de discriminări importante contra membrilor comunităţii LGBT”, a deplâns Elton John. ”Noi trebuie să luptăm împotriva acestui lucru”.

Starul britanic a declarat că ”discriminările nu privesc doar Europa de Est”, însă ele rămân foarte curente în această regiune a lunii, în opinia sa.

”Europa de Est este foarte homofobă, comunitatea LGBT are o viaţă foarte dură acolo”, a insistat cântăreţul într-un interviu acordat AFP.

Elton John a apreciat drept indispensabil ”să se coopereze cu guvernele” respective. ”Politicile trebuie să fie la înălţimea mizei. Ele pot pune capăt acestei epidemii rapid (...). Vă rog, gândiţi-vă la oameni ca la egali”, a îndemnat el.

”Eu nu sunt preşedintele Putin sau preşedintele Trump. Eu nu sunt capul unei ţări. Politicienii au nevoie să fie mai umani”, a lansat el într-o tiradă virulentă.

”Dacă n-ar fi existat acest sectarism şi această ură, atunci această boală ar fi putut să fie eradicată mai rapid decât ne-am imagina”, a subliniat el.

COMPLEZENŢĂ PERICULOASĂ

În a doua zi a conferinţei internaţionale pe tema SIDA în capitala olandeză, Elton John şi prinţul Harry au profitat de celebritatea lor pentru a încerca să pună capăt stigmatizării care înconjoară HIV şi să protejeze generaţii viitoare.

Intitulată "MenStar Coalition", noua lor coaliţie se va concentra asupra tinerilor, în rândul cărora infecţiile cu virus sunt în creştere.

Potrivit lui Elton John, bărbaţii cu vârste între 24 şi 35 de ani au acces la depistare şi tratament care se află ”la un nivel inacceptabil”.

”Dacă vrem să câştigăm această luptă, trebuie să facem în aşa fel încât bărbaţii să facă parte din soluţie”, a subliniat cântăreţul, care militează de mult timp, după ce a văzut murind de SIDA mai mulţi apropiaţi.

Cercetători au anunţat luni un anumit recul în cercetarea cu privire la un vaccin împotriva viruslui, în contextul în care noi infecţii sunt tot mai numeroase în anumite părţiale lumii - mai ales în Europa de est şi în Asia Centrală.

”Progresele pentru care ne-am bătut atât întâmpină dificultăţi din cauza unei complezenţe periculoase”, a declarat marţi prinţul Harry într-o sală plină.

”Insprirat de nivelul alarmant al noilor infecţii cu HIV în rândul bărbaţilor tineri”, acest parteneriat vizează ”în mod curajos rădăcina problemei - lipsa senzibilizării cu privire la prevenţia virusului în rândul bărbaţilor tineri”, a adăugat el.

Ducele de Sussex a îndemnat populaţia mondială să se unească cu scopul de contracara ”stigmatizarea mortală” care înconjoară HIV, evocând o ”prejudecată prezentă în continuare”.

Actriţa sud-africană Charlize Theron, care s-a aflat de asemenea la Amsterdam marţi, a susţinut declaraţiile prinţului Harry, dar a ales să pună accentul asupra femeilor.

Epidemia ”nu este numai despre sex sau sexualitate”, a declarat ea. ”Noi ştim că este legată de statutul de a doua clasă dată femeilor şi fetelor tinere în lume”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.