Donald Trump a fost declarat oficial marţi candidatul republican la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, la 13 luni după ce şi-a lansat candidatura şi în urma unei campanii în care şi-a înfrânt 16 rivali, s-a luptat cu elitele partidului şi a provocat controverse la fiecare pas, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fiul său cel mare, Donald Trump Jr, a anunţat susţinerea statului New York, statul său natal, ceea ce i-a asigurat lui Trump delegaţii necesari – 1.237- pentru a intra oficial în cursa împotriva lui Hillary Clinton la alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie.

Alături de trei dintre ceilalţi copii ai candidatului, Trump Jr a spus: “Este onoarea mea să pot să îl propulsez pe Donald Trump peste limită în numărătoarea delegaţilor din această seară. (…). Felicitări, tată. Te iubim”.

Rivala lui Trump din tabăra democrată, Hillary Clinton, a reacţionat rapid pe Twitter: “Donald Trump tocmai a devenit candidatul republican. Contribuiţi acum pentru a ne asigura că nu pune piciorul în Biroul Oval”.

Trump a câştigat cursa de învestitură cu 1.725 de delegaţi, urmat de senatorul de Texas Ted Cruz, cu 475, de guvernatorul de Ohio, John Kasich, cu 120, şi de senatorul de Florida, Marco Rubio, cu 114. Alţi trei candidaţi au strâns în total 12 delegaţi.

După votul pentru candidatul la preşedinţie, participanţii la convenţie l-au nominalizat pe guvernatorul de Indiana, Mike Pence, în vârstă de 57 de ani, candidat la vicepreşedinţie.

În primul său discurs rostit la Convenţie, Trump a apărut pe un ecran gigantic într-o videotransmisiune de la New York şi a promis că va câştiga alegerile din noiembrie, că va crea locuri de muncă, a consolida armata, va apăra graniţele SUA şi va reintroduce “legea şi ordinea” în Statele Unite.

Personalitatea controversată a lui Trump a scurtat semnificativ lista cu discursuri din cadrul Convenţiei. De obicei, elitele partidului se întreceau în a lua cuvântul la evenimente, dar nu şi anul acesta. Mulţi au decis să boicoteze evenimentul. Familia Bush - Jeb, George şi tatăl lor - dar şi fostul candidat republican Mitt Romney şi-au găsit o serie de activităţi mai importante în această perioadă.

Jeff Flake, senator de Arizona, a declarat că îşi va “tunde peluza”, senatorul John McCain va merge să se plimbe în Marele Canion, iar un alt ales va merge la pescuit.

În mod neaşteptat, şi Sarah Palin va lipsi, deşi l-a însoţit pe Trump la mitinguri electorale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...