Premierul francez Gabriel Attal a fost nevoit să-şi întrerupă discursul - de o oră şi jumătate - de politică generală, marţi, în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez, din cauza gălăgiei opoziţiei, într-un hemiciclu foarte indisciplinat şi critic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La exact trei săptămâni de la numirea sa la Matignon, premierul şi-a prezentat marţi foaia de drum.

Deputatul din Bouches-du-Rhône Jean-Luc Mélenchon, liderul grupului La France Insoumise (LFI) în AN, nu a aşteptat sfârşitul discursului pentru a sfşia ”cel mai reacţionar discurs de secole”.

”Attal este foarte nemulţumit că poporul a refuzat să recunoască că a văzut raiul. El îi pedepseşte dur pe ingraţi: desfiinţează SMIC, (impune) muncă obligatorie prin RSA, etc.”, a tunat el pe X în timpul discursului premierului.

”Attal vrea să generalizeze forţa liberalismului economic care a distruse deja industria, agricultura, sănătatea, educaţia. Şi 25 de miliarde (de euro) mai puţin la bugetul ţării”, a scris el într-o a doua postare, câteva minute mai târziu.

Din Sala celor Patru Coloane, şefa deputaţilor LFI Mathilde Panot, a atacat la rândul său un ”discurs al suferinţei generale” cu un aer de ”declaraţie de război” stângii.

Comunistul Fabien Roussel a ironizat apoi intervenţia ”foarte liberală” a premierului.

”Nu pe Gabriel Attal l-am auzit, ci pe Gabriel Thatcher”, a declarat el.

Prim-secretarul Partidului Socialist (PS) francez Olivier Faure a denunţat o ”culme a cinismului” şi şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că ”nu se cere nimic marilor averi, predatorilor naturii”.

Conducătarea Verzilor, Marine Tondelier, a denunţat o ”vânătoare a săracilor” lansată de către Guvernul lui Emmanuel Macron, departe de ”în acelaşi timp”-ul original al macronismului.

În pofida unor apeluri insistente ale dreptei, Gabriel Attal nu i-a sedus pe Les Republicains (LR, drepata).

O parte a LR ameninţă în continuare cu o moţiune de cenzură, iar liderul partidului, Éric Ciotti, a deplâns ”o adunare de măsuri mici”, care nu face ”suma marilor reforme”.

”N-am găsit o viziune la înălţimea gravităţii situaţiei ţării noastre”, a denunţat deputatul LR, care consideră că premierul nu s-a ”angajat într-o reformă vastă, care să poarte o mre viziune a ţării”.

LR îi reporşează lui Attal o reformă a ajutorului medical de stat (AME) prin reglementări şi nu pe cale legislativă, cum cere dreapta.

Deputata Partidului Adunarea Naţională (RN, extremă drespta) Marine Le Pen l-a atacat, la rândul său pe Gabriel Attal.

Ea respinge un ”catalog” de anunţuri ”fără vreun suflu” şi îl desemnează pe Atal ca ”adunând ceea ce este cel mai rău de la dreapta şi de la stânga”.

Ea a atacat modelul endogamic şi oligarhic” al locatarului de la Matignon, al cărei ilustrare este, în opinia sa, ministrul Educaţiei, Sporturilor şi Jocurilor Olimpice Amélie Oudéa-Castéra.

Discours de politique générale de Gabriel Attal: un «discours réactionnaire» pour la gauche, un «catalogue» d’annonces pour la droite
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.