Candidata democrată Hillary Clinton a nominalizat marţi mai mulţi veterani din administraţia preşedintelui Barack Obama în echipa sa de tranziţie, pregătindu-şi astfel terenul în eventualitatea în care va obţine victoria în alegerile prezidenţiale americane din 8 noiembrie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ken Salazar, un fost secretar pentru Interior şi senator din Colorado, va conduce o echipă de patru copreşedinţi, din care vor face parte între alţii fostul consilier pentru Securitate Naţională Tom Donilon şi Neera Tanden, o fostă consilieră a lui Obama care conduce în prezent grupul de reflecţie Center for American Progress, a anunţat echipa de campanie a lui Clinton.

Ceilalţi copreşedinţi sunt fosta guvernatoare a statului Michigan Jennifer Granholm şi Maggie Williams, directoarea Institutului pentru Politici de la Harvard, a precizat echipa de campanie într-un comunicat.

Acest anunţ a fost făcut în contextul în care Clinton creşte în sondajele de opinie împotriva oponentului ei republican Donald Trump, a cărui campanie se confruntă cu dificultăţi în urma unei serii de declaraţii controversate pe care le-a făcut după ce a obţinut învestitura partidului în cursa la Casa Albă.

Clinton îl devansează pe Trump în intenţiile de vot în scrutinul din noiembrie cu peste cinci puncte procentuale, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat vineri. RealClearPolitics o creditează cu un avans mediu de 6,7 puncte procentuale.

Tanden, care a jucat un rol-cheie în reforma lui Obama în domeniul sănătăţii, este un vechi prieten şi consilier al lui Clinton, care a lucrat în campania ei senatorială. Williams a fost directoarea echipei de tranziţie a lui Clinton din 1992, când a devenit Primă Doamnă, iar ulterior şefa ei de Cabinet la Casa Albă, pe când Bill Clinton era preşedinte.

Ed Meier şi Ann O'Leary, doi consilieri de politici în campanie, vor fi transferaţi în echipa de tranziţie.

Heather Boushey, directoarea Washington Center for Equitable Growth, va fi economista-şef, a anunţat echipa de campanie. Boushey a fost consilieră a campaniei pentru politici economice.

Echipele de tranziţie supervizează numirile de personal şi ajută la dezvoltarea unui cadru administrativ în perioada dintre alegerile din noiembrie şi preluarea funcţiei în ianuarie, cu scopul de a-i uşura noului preşedinte începerea implementării programelor politice.

Trump, un om de afaceri newyorkez care nu a fost ales vreodată în vreo funcţie publică, l-a desemnat în mai pe guvernatorul statului New Jersey Chris Christie să-i conducă echipa de tranziţie.

Numeroşi membri ai establishmentului republican, alarmaţi de incapacitatea sau lipsa de voinţă a lui Trump de a-şi controla declaraţiile provocatoare, s-au distanţat în ultimele săptămâni  de candidatul republican.

The Wall Street Journal (WSJ), o influentă voce conservatoare, a scris luni într-un editorial că este necesar ca Trump să-şi repare campania în următoarele trei săptămâni sau să-i predea ştafeta partenerului său de cursă, guvernatorul statului Indiana Mike Pence.

Trump a fost foarte criticat după ce s-a angajat într-o dispută prelungită cu părinţii unui căpitan musulman din cadrul Forţelor terestre, ucis în Irak.

El a sugerat, săptămâna trecută, că activiştii dreptului de a purta armă ar putea să acţioneze împotriva lui Clinton, o declaraţie denunţată ca alarmată de către criticii săi, despre care a afirmat ulterior că viza să adune voturi împotriva ei.

Trump i-a catalogat, de asemenea, pe Obama şi pe Clinton drept "cofondatori" ai grupării teroriste Statul Islamic, o afirmaţie falsă despre care a spus ulterior că-i exprima sarcasmul, dar pe care nu a abandonat-o complet.

În pofida faptului că Hillary Clinton conduce în sondaje, Barack Obama i-a avertizat pe democraţi în privinţa unui exces de încredere. "Dacă nu fugim de frică până în ziua de după alegeri, vom face o gravă eroare", a declarat el luni, în Massachusetts, la un miting de strângere de fonduri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.