Un cineast turc a fost condamnat, vineri, sub acuzaţia de apartenenţă la un grup terorist din cauza unui lungmetraj în care l-a portretizat pe preşedintele Recep Erdogan ca fiind ameninţat cu pistolul, după ce familia lui a fost ucisă, informează agenţia de stat citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ali Avci a fost arestat anul trecut, după ce trailerul filmului lui „Awakening” a fost lansat. Filmul este bazat pe puciul militar din 2016 în care au fost ucişi peste 250 de oameni.

Trailerul a şocat publicul prin secvenţe în care familia lui Erdogan - inclusiv ginerele lui, ministrul Finanţelor Berat Albayrak - apare împuşcată şi un ofiţer de armată îndreaptă un pistol spre capul preşedintelui turc în timp ce acesta se roagă.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

O curte de justiţie din Istanbul l-a condamnat pe Avci la 6 ani şi 3 luni de închisoare, sub acuzaţia că aparţine reţelei clericului musulman Fethullah Gulen stabilit în SUA, considerată organizaţie teroristă de către Turcia. 

Gulen a fost făcut responsabil de puciul din vara anului 2016, însă acesta a negat orice legătură cu lovitura de stat eşuată.

Curtea a decis că Avci, prin filmul lui, a manipulat percepţia publică „în conformitate cu scopurile organizaţiei teroriste”.

Avci a negat acuzaţiile şi a spus că însuşi Erdogan a afirmat deseori că a fost ţinta loviturii de stat eşuate, care a inclus atacuri aeriene asupra palatului prezidenţial din Ankara, preşedintele lipsind la acel moment.

„Dacă încercam să fac propagandă teroristă, l-aş fi arătat pe Erdogan făcând fabricile să dispară, şi nu rugându-se”, a spus Avci în faţa judecătorului.

Peste 50.000 de oameni au fost încarceraţi în aşteptarea proceselor şi 150.000 de angajaţi ai statului - profesori, judecători şi soldaţi - au fost concediaţi sau suspendaţi în urma loviturii de stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.