Înalta Curte Constituţională a Siriei a validat candidatura la al patrulea mandat a preşedintelui în exerciţiu Bashar al-Assad, care urmează, fără îndoială, să-şi înfrângă cei doi contracandidaţi, un fost ministru şi un membru al opoziţiei tolerate de putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doar aceste trei candidaturi în alegerile prezidenţiale de la 26 mai au fost reţinute dintr-un total de 51 de candidaturi.

Ceilalţi candidaţi pot face apel împotriva acestei hotărâri la Înalta Curte Constituţională, care urmează să anunţe la 10 mai lista definitivă a candidaţilor la preşedinţia siriană.

Bashar al-Assad, în vârdtă de 55 de ani, a ajuns la putere în 2000, după moartea tatălui său, Hafez al-Assad, care a condus Siria timp de 30 de ani.

Este vorba despre al doilea scrutin organizat în timpul războiului care devastează Siria din 2011, declanşat de reprimarea în sânge a unor manifestaţii care cereau reforme democratice.

Ajutat militar de Iran şi Rusia, aliaţii săi, al-Assad a reuşit să recucerească de la rebeli şi jihadişti aproape două treimi din teritoriul ţării, cu preţul unor confruntări armate distrugătoare, soldate cu peste 388.000 de morţi.

În afară de candidatura lui al-Assad, au fost validate candidaturile lui Abdallah Salloum Abdallah, un fost ministru şi deputat, şi lui Mahmoud Marei, un membru al opoziţiei dinăuntrul ţării, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, la Damasc, Jihad al-Laham, preşedintele Curţii.

Marei a participat la negocieri organizate sub egida ONU la Geneva, într-o încercare de găsire a unei ieşiri din război.

Celelalte candidaturi au fost respinse deoarece ”nu îndeplinesc condiţiile constituţionale şi juridice”, a anunţat Laham.

Aceşti pretendenţi au termen până la 7 mai să facă apel.

În vederea depunerii candidaturii la preşedinţia siriană, un candidat este necesar să fie susţinut de 35 dintre cei 250 de deputaţi - practic toţimembri ai Partidului Baas al al lui al-Assad.

Potrivit calendarului prezentat de către Guvern, campania prezidenţială începe la 11 mai.

Alegerile se organizează în regiuni aflate sub controlul puterii.

Sirienii care trăiesc în străinătate urmează să voteze în ambasadele siriene, la 20 mai.

Al-Assad a obţinut o victorie în alegerile prezidenţiale din 2014, cu peste 88% din voturile exprimate. Doar doi contracandidaţi s-au aflat în cursă atunci, nişte necunoscuţi, consideraţi marionete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.