Secretarul de Stat american Antony Blinken îndeamnă joi Statele Unite şi China să-şi gestioneze diferendele în mod ”responsabil”, în a doua vizită pe care o face în această ţară în mai puţin de un an, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem obligaţia faţă de poporul nostru şi faţă de lume să ne gestionăm relaţiile între ţări în mod responsabil”, a declarat şeful diplomaţiei americane la Shanghai, unde s-a întâlnit cu şeful local al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic).

Blinken a sosit în China miercuri, cu misiunea de a creşte presiunile asupra Beijingului în diverse dosare - ca susţinerea Rusiei - şi de a căuta mai multă stabilitate.

El şi-a început vizita la Shanghai, unde a asistat la un meci de baschet între două echipe care au jucători americani.

Şeful diplomaţiei americane urmează să fie primit vineri la Bijing de lideri chinezi şi să pledeze în favoarea reţinerii în contextul în care un nou preşedinte urmează să fie învestit în Taiwan.

Secrretarul de Stat american urmează să prezinte îngrijorările Americii cu privire la practici comerciale ale Chnei pe care Washingtonul le consideră neloiale, o problemă esenţială în oponia preşedintelui american Joe Biden în acest an electoral.

Antony Blinken se află în China şi pentru a calma tensiunile între cele două mari economii mondiale, care s-au atenuat în urma ultimei sale vizite, în iunie.

El efectua atunci acea vizită în urma unei întâlniri a lui Joe Biden cu omologul său chinez Xi Jinping la San Francisco, în noiembrie, care a condus la o reluarea a contactelor între cele două armate şi la o cooperare în lupta împotriva producerii de fentanil, un drog de sinteză care face ravagii în Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.