Bilanţul seismului de miercuri, din Italia, a crescut la 267 de morţi şi 387 de răniţi, a anunţat Protecţia Civilă, citată de La Repubblica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din totalul victimelor, 207 au fost înregistrate la Amatrice, 49 la Arquata şi 11 la Accumoli.

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locală 3.36 (4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei.Cele mai multe dintre persoanele ucise sau rănite sunt turişti aflaţi în trecere, ceea ce complică identificarea corpurilor.

Aproximativ 5.000 de persoane - poliţişti, pompieri, militari sau voluntari - au căutat în noaptea de joi spre vineri, cu ajutorul unor utilaje sau cu mâinile goale, supravieţuitori între dărâmături.

La căderea nopţii, echipele de salvare au anunţat că au scos 215 de oameni de sub dărâmături, dar, pe măsură ce au trecut orele, au fost recuperate numai cadavre, inclusiv ale unor copii care îşi petreceau vacanţa de vară în regiune.

Majoritatea clădirilor din zona afectată au fost construite cu sute de ani în urmă, ceea ce explică distrugerea pe scară largă. Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a spus că toate cele 293 de situri culturale din regiune, majoritatea biserici, s-au prăbuşit sau au fost avariate grav.  

Cutremurul a lăsat în urmă mii de oameni care au pierdut totul, iar mulţi dintre ei şi-au petrecut ultimele două nopţi sub cerul liber, în maşini sau în corturile puse la dispoziţie de autorităţi. Circa 1.200 de oameni au găsit adăpost în taberele pentru sinistraţi înfiinţate de autorităţi în jurul localităţilor afectate, relatează Reuters. La Amatrice, 50 de bătrâni şi copii au dormit într-o sală locală de sport.

În total, autorităţile au pus la dispoziţia sinistraţilor 3.500 de paturi în regiunea afectată de seism, a anunţat şeful Protecţiei Civile italiene, Immacolata Postiglione, într-o conferinţă de presă, potrivit La Repubblica.

Principalele tabere de corturi au fost înfiinţate la Accumoli, Amatrice, Montegallo şi Arqueata. De asemenea, centre de primire au fost deschise în alte cinci oraşe din regiunea Umbria unde seismul nu a provocat pagube majore.

Cu toate acestea, mulţi dintre cei care au rămas fără locuinţe în timpul seismului de miercuri au preferat să se refugieze la rude sau prieteni din alte regiuni. De asemenea, unii oameni au ales să doarmă în maşini, pentru a fi aproape de oraşele lor, aflate în ruină.

Aproximativ 2.100 de oameni au cerut ajutor, inclusiv alimente, din partea autorităţilor.

Unii supravieţuitori, escortaţi de pompieri, au primit dreptul de a se întoarce în casele lor pentru a lua lucrurile esenţiale pe care le-au mai găsit.

Seismul de miercuri a fost urmat de aproape o mie de replici, dintre care cea mai recentă vineri dimineaţă. Aceasta a avut magnitudinea 4,7 şi a aprovocat panică la Amatrice.

Italia a declarat stare de urgenţă în regiunile cele mai grav afectate, iar premierul italian Matteo Renzi, care a convocat joi seară o şedinţă de urgenţă a Guvernului, a decis să aloce, în prima etapă, 50 de milioane de euro pentru reconstrucţie.

În plus, Renzi a anulat taxele pentru locuitorii din zona afectată şi a anunţat o nouă iniţiativă, “Case italiene”, menită să împiedice construcţiile precare. El a avertizat, însă, că este absurd ca cineva să creadă că Italia poate construi case complet rezistente la seisme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.