Divergenţe majore continuă să existe între Ucraina şi Rusia pe tema unor negocieri de pace, estimează vineri, la Beijing, emisarul chinez în problema ucraineană, Li Hui, la întoarcerea dintr-o misiune în Europa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China, care se prezintă drept o parte neutră, dar a cărei relaţie cu Rusia s-a aprofundat de la începutul Războiului din Ucraina, îndeamnă cu regularitate la o rezolvare politică în vederea încetării confruntărilor armate în Ucraina.

În vederea atingerii la acest obiectiv diplomatic, Li Hui a efectuat la începutul lui martie o vizită de zece zile în Rusia, Uniunea Europeană (UE) şi în Ucraina.

”Toate părţile recunosc pericolul de a vedea situaţia actuală continuând să se deterioreze”, a declarat într-o conferinţă de presă Li Hui.

Însă ”există o prăpastie importantă (între ele) în problema negocierilor de pace”, a continuat el.

”Dar toate sunt de acord că războiul trebuie să fie rezolvat mai degrabă prin negocieri decât ptin arme”, a precizat diplomatul.

Ele ”aşteaptă ca China să joace un rol constructiv mai mare” în această problemă, a adăugat Li Hui.

China este criticată de Occident, mai ales de către europeni, în dosarul ucrainean.

Beijingul a îndemnat la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, adică inclusiv a Ucrainei, însă nu a condamnat niciodată în mod public Rusia.

Rusia, sancţionată dur de către Occident din cauza ofensivei în Ucraina, încearcă să-şi strângă relaţiile, deja foarte strânse, cu China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.