Premierul slovac Robert Fico se află în pericol de moarte după ce a fost împuşcat într-o tentativă de asasinat "motivată politic" la ieşirea de la o şedinţă de guvern, miercuri, în oraşul Handlova, din centrul ţării, a declarat miercuri seara ministrul de interne Matus Sutaj Estok într-o conferinţă de presă, relatează Reuters. Ulterior, la BBC, vicepremierul Tomas Taraba a precizat că viaţa lui Robert Fico nu mai este ameninţată şi crede că va supravieţui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI BBC: Vicepremierul Slovaciei spune că Robert Fico nu mai este într-o situaţie care să-i pună viaţa în pericol şi este convins că va supravieţui

"Această (tentativă) de asasinat a fost motivată politic, iar decizia autorului s-a născut imediat după alegerile prezidenţiale", a declarat Sutaj Estok, referindu-se la alegerile din aprilie, câştigate de un aliat al lui Fico.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Întrebat de unde ştie că atacul a fost motivat politic, ministrul a spus că din declaraţiile pe care suspectul le-a făcut imediat după arestare şi apoi la poliţie. Pe internet a circulat, de asemenea, o înregistrare video cu presupusul atacator care spune că "nu este de acord cu politicile guvernului".

Suspectul înarmat - un bărbat de 71 de ani -  l-a împuşcat pe Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, de cinci ori, lăsându-l pe prim-ministru în stare critică, supus unei intervenţii chirurgicale de câteva ore, a declarat miercuri seară ministrul de interne.

Premierul Robert Fico se luptă în continuare pentru viaţa sa, după mai bine de trei ore şi jumătate petrecute în sala de operaţie. El se află în stare critică, au precizat ministrul apărării, Robert Kaliňák, şi ministrul de interne, Matúš Šutaj Eštok, în declaraţii făcute chiar la Spitalul Roosevelt din Banská Bystrica.

"A suferit un politraumatism grav, are mai multe plăgi împuşcate, iar starea sa de sănătate este extrem de gravă. Ne rugăm cu toţii ca această combinaţie dintre medicamente şi constituţia puternică a premierului să ducă la veşti bune. Deocamdată nu avem aşa ceva", a declarat Kaliňák, adăugând că îşi pune speranţele în mâinile medicilor, scrie site-ul aktuality.sk.

Faptul că Robert Fico se află într-o stare critică a fost confirmat şi de ministrul de interne Šutaj Eštok. Acesta a fost alături de premier direct în sala de operaţie. El a refuzat să comenteze detaliile specifice ale rănilor premierului, dar a promis că mai multe informaţii despre starea lui Fico vor fi furnizate ulterior.

Televiziunea TA3 a relatat că premierul de stânga a fost rănit în abdomen, alte media locale au fost că are răni şi la braţ sau chiar la cap.

Tentativa de asasinat din oraşul Handlova, din centrul Slovaciei, a şocat mica naţiune din Europa Centrală şi a atras reacţii de condamnare la nivel internaţional.

Slovacia, ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene, are un istoric redus de violenţă politică.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden s-au alăturat partenerilor europeni ai Slovaciei în a-şi exprima consternarea şi în a condamna tentativa de atentat.

Fico a fost transportat de urgenţă la spitalul din Handlova, localitatea unde prezidase o şedinţă de guvern. El a fost apoi transportat cu elicopterul în capitala regională Banska Bystrica pentru un tratament de urgenţă, pentru că starea sa era prea gravă pentru a fi dus la Bratislava.

Un martor al Reuters a auzit trei sau patru focuri de armă în timp ce Fico ieşea dintr-o clădire pentru a da mâna cu o mulţime de oameni care aşteptau să-l salute. Poliţia a pus apoi un bărbat la pământ.

"O (tentativă) de asasinat asupra premierului Robert Fico a fost comisă astăzi, în timpul reuniunii externe a guvernului, de la Handlova", a declarat biroul guvernului într-un comunicat.

"VINO AICI, ROBO!”

Presa slovacă a relatat că atacatorul este un fost agent de securitate la un centru comercial, autor a trei volume de poezie şi membru al Societăţii Scriitorilor Slovaci.

Site-ul de ştiri Aktuality.sk l-a citat pe fiul său, care a declarat că tatăl său era deţinătorul legal al unui permis de port-armă. "Nu am absolut nicio idee despre ceea ce a intenţionat tatăl meu, ce a plănuit, ce s-a întâmplat", a declarat fiul, citat de publicaţie.

CITEȘTE ȘI Un bărbat de 71 de ani a fost arestat în cazul tentativei de asasinare a lui Robert Fico. Fiul său se declară şocat. Suspectul fondase o mişcare anti-violenţă

"Vino aici, Robo!". Acest îndemn, relatat de martori, ar fi fost rostit miercuri de agresorul premierului slovac cu câteva secunde înainte să deschidă focul, scrie AFP.

Presupusul atacator a fost arestat la locul atacului violent. Potrivit presei locale, el s-ar numi Juraj Cintula, un autor slovac în vârstă de 71 de ani din oraşul Levice, cu opinii politice de stânga.

În acest stadiu al anchetei, autorităţile nu au confirmat identitatea agresorului şi nici motivele acestuia. Dar într-o înregistrare video distribuită pe reţelele sociale şi citată de fostul cotidian comunist slovac Pravda, scriitorul, filmat stând jos, cu o rană la cap, spune în ceea ce pare a fi un prim interogatoriu:"Nu sunt de acord cu politica guvernului".

Interogat de un bărbat neidentificat, el adaugă: "De ce este atacată RTVS (radioteleviziunea slovacă - n.r.)? De ce a fost demis judecătorul Mazák?" Aceasta din urmă a fost o referire directă la represiunea guvernului lui Robert Fico asupra sistemului judiciar, pe fondul suspiciunilor de corupţie ale liderului slovac.

Cunoscut pentru poeziile sale, Juraj Chintula ar fi un susţinător al partidului de opoziţie Slovacia Progresistă. Dar această afirmaţie a fost contestată cu tărie de liderul acestui partid liberal. "Dezminţim fără echivoc faptul că el este membru al mişcării noastre. Nu există nicio altă legătură între el şi partidul nostru sau membrii noştri. Condamnăm cu fermitate actul său odios", a declarat Michal Simecka, citat de cotidianul slovac Hospodarske Noviny.

El a scris trei volume de poezii şi un roman în 2010. Din 2015, este membru al Asociaţiei Scriitorilor Slovaci, potrivit Pravda. Cofondator al clubului literar "Dúha" (n.r. - "curcubeu" în slovacă), care, potrivit cotidianului Denník N, are orientări de stânga, el ar fi lucrat în trecut ca agent de securitate. În 2016, în această calitate, el însuşi a fost agresat violent de un tânăr drogat, ceea ce a atras atenţia presei la acea vreme, aminteşte Markíza TV.

În acelaşi an, el a lansat mişcarea politică "Hnutie proti nasiliu", care, în mod paradoxal, înseamnă în slovacă "Mişcarea împotriva violenţei". La acea vreme, el a lansat o petiţie pentru a obţine semnături şi sprijin financiar pentru înregistrarea oficială a partidului său. "Violenţa este adesea o reacţie a oamenilor, o formă de exprimare a simplei nemulţumiri faţă de situaţie. Să fim nemulţumiţi, dar nu violenţi", scria el la acea vreme, aminteşte cotidianul. În Europa, "militarizarea, extremismul, neonazismul şi anarhia sunt pretutindeni", denunţa el la acea vreme.

El scria cu regularitate rubrici politice de stânga pe blogul său, aminteşte Pravda, care citează acest exemplu: "La urma urmei, nu este posibil ca 4% dintre bogaţi să manipuleze întreaga masă şi ei permit acest lucru fără să facă nimic. Această fracţiune, procentul, nu trebuie să determine sistemul de valori patogene al întregii mase. Este imoral şi anormal! Se spune că oamenii cinstiţi nu fac politică".

În articolele sale, el a vizat în mod regulat guvernul lui Robert Fico. "Ce face statul în această privinţă, partidul care poartă numele de social? Nu face nimic! Statul nu rezolvă cerşetoria prin lege", scria el.

Suspectul se referă la partidul "SMER - social-democraţie", prezidat de premierul Robert Fico. Iniţial social-democrată la înfiinţarea sa, în 1999, această formaţiune politică s-a deplasat spre dreapta spectrului politic slovac, devenind în cele din urmă un partid naţional de dreapta, marcat de poziţii conservatoare şi rusofile şi acuzat în mod regulat că este "populist".

UN APROPIAT AL LUI FICO ACUZĂ PRESA ŞI OPOZIŢIA PENTRU CREAREA UNEI ATMOSFERE OSTILE CARE A DUS LA ASASINAT

Înainte de a reveni la putere în 2023, Robert Fico a fost deja prim-ministru de două ori, din 2006 până în 2010 şi apoi din 2012 până în 2018. Fico şi-a atras critici în unele cercuri pentru că a adoptat o poziţie mai pro-rusă în războiul din Ucraina şi a iniţiat modificări ale Codului penal şi ale legislaţiei ce reglementează mass-media, care au stârnit îngrijorări cu privire la statul de drept şi au provocat proteste de stradă.

Lubos Blaha, aliat apropiat al lui Fico, vicepreşedinte al parlamentului şi vicepreşedinte al partidului SMER-SSD al premierului, a acuzat ceea ce el a numit "mass-media liberală" şi opoziţia pentru crearea unei atmosfere care a dus la asasinat.

"Din partea SMER-SSD, vreau să condamn cu fermitate ceea ce s-a întâmplat astăzi la Handlova şi, în acelaşi timp, să îmi exprim dezgustul profund pentru ceea ce aţi comis aici în ultimii ani", a declarat Blaha. "Voi, presa liberală şi opoziţia politică. Câtă ură aţi răspândit împotriva lui Robert Fico?" - a declarat Blaha.

CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE. Robert Fico, premierul Slovaciei care a fost ţinta unui atentat, este un veteran al politicii de la Bratislava, populist, cu orientare pro-rusă

Cel mai mare partid de opoziţie din Slovacia, Slovacia Progresistă, a anulat un protest planificat pentru miercuri seară împotriva intenţiilor guvernamentale de a modifica legislaţia care se referă la televiziunea publică.

"Facem apel la toţi politicienii să se abţină de la orice declaraţii şi măsuri care ar putea contribui la o escaladare a tensiunii", a declarat Michal Simecka, liderul Slovaciei Progresiste, un partid liberal pro-occidental.

Pe parcursul unei cariere de trei decenii, Fico a oscilat între curentul pro-european şi poziţiile naţionaliste care se opun politicilor UE şi SUA. De asemenea, el nu a ezitat să-şi schimbe orientările în funcţie de opinia publică sau de realităţile politice.

Admirator al premierului Ungariei, Viktor Orban, Fico a devenit din ce în ce mai critic faţă de sprijinul occidental pentru Ucraina în războiul acesteia cu forţele ruseşti invadatoare şi şi-a exprimat opoziţia faţă de aderarea Kievului la NATO.

Fico a fost forţat să demisioneze din funcţia de premier pe fondul protestelor în masă din 2018, declanşate de uciderea lui Jan Kuciak, un jurnalist care investigase corupţia la nivel înalt. Acele proteste au exacerbat diviziunile din societatea slovacă, care încă persistă.

Descriind împuşcăturile ca fiind o crimă "monstruoasă", Putin a declarat într-o telegramă trimisă preşedintei Slovaciei, Zuzana Caputova: "Îl cunosc pe Robert Fico ca pe un om curajos şi cu o voinţă puternică. Sper foarte mult că aceste calităţi îl vor ajuta să supravieţuiască acestei situaţii dificile".

La rândul său, preşedintele Joe Biden a oferit Slovaciei ajutorul Statelor Unite şi a condamnat "acest act oribil de violenţă".

Preşedintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, şi-a întrerupt o deplasare în străinătate şi se întoarce în ţară, a anunţat un purtător de cuvânt al partidului său HLAS.

Guvernul va discuta despre atac joi, în cadrul unui Consiliu de Securitate convocat pentru a evalua situaţia. De asemenea, ministrul de interne a informat că va fi întărită securitatea la Consiliul Naţional, paza politicienilor şi a mai multor instituţii media, ca urmare a atacului.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.