Maratonul alegerilor prezidenţiale americane din 2016 a durat cel puţin 23 de luni, relatează AFP, care prezintă marile etape, întorsăturile de situaţie şi surprizele unei campanii care va rămâne în anale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

16 DECEMBRIE 2014

Un nou meci Bush-Clinton: este aifşul care îi face pur şi simplu să saliveze pe comentatori, cu care Jeb Bush, fiul şi fratele foştilor preşedinţi intră în cursa pentru Casa Albă.

CITEȘTE ȘI ALEGERI SUA- ANALIZĂ: Presa americană şi importanţa susţinerii publice a candidaţilor pentru Casa Albă

2 MARTIE 2015

Ştire senzaţională în New York Times: Hillary Clinton a folosit un server privat pentru a comunica la Departamentul de Stat din 2009 şi până în 2013. Echipa ei este luată pe nepregătite. "Ni s-a spus că s-a rezolvat", afirmă într-un e-mail, furat recent de hackeri, viitorul ei director de campanie Robby Mook.

"N-am trimis vreodată vreun mesaj clasificat pe e-mail", dă asigurări cea vizată într-o conferinţă de presă tensionată. O declaraţie pe care ancheta o va contrazice.

CITEȘTE ȘI ALEGERI SUA - DOCUMENTAR: Informaţii inedite despre alegerile prezidenţiale din Statele Unite

12 APRILIE 2015

"Candidez la preşedinţie", anunţă Hillary Clinton într-o înregistrare video. La acest moment Donald Trump nici măcar nu este inclus în sondaje împotriva democratei. O adevărată armada de republicani începe să se lanseze, inclusiv Ted Cruz, Marco Rubio şi Ben Carson. Vor fi 17 în total.

16 IUNIE 2015

La turnul Trump din New York, Donald Trump dovedeşte că nu blufează şi se declară candidat într-o conferinţă de presă. Istoria reţine o frază: "Atunci când Mexicul trimite aceşti oameni, ei nu trimit cele mai bune elemente ale lor (...). Ei aduc droguri, ei aduc delincvenţă, sunt violatori".

Pe 14 iulie, un prim sondaj îl plasează în fruntea alegerilor primare. Se lansează valul populist.

CITEȘTE ȘI ALEGERI SUA - PORTRET: Donald Trump – un candidat controversat la preşedinţie care a şocat opinia publică şi a dinamitat politica americană

7 DECEMBRIE 2015

"Donald J. Trump îndeamnă la încetarea totală şi completă a intrării musulmanilor în Statele Unite, până când reprezentanţii ţării noastre vor fi capabili să înţeleagă ceea ce se întâmplă". Plouă cu condamnări mondiale, iar majoritatea republicanilor aplaudă.

1 FEBRUARIE 2016

"Mişcarea" Trump nu arată tocmai a castel de cărţi de joc. Susţinătorii ei îl plasează pe locul doi în alegerile primare din Iowa, pe primul în New Hampshire, în South Carolina... "În ziua în care vom lua tot, vor înţelege şi ei", le transmite el "comentatorilor".

CITEȘTE ȘI ALEGERI SUA - ANALIZĂ: Presa rusă îl susţine pe Trump şi pune în discuţie democraţia americană

20 FEBRUARIE 2016:

Jeb Bush se retrage din cursă. Încercarea sa a "înghiţit" 152 de milioane de dolari.

3 ŞI 4 MAI 2016

Ultimii rivali ai lui Donald Trump, Ted Cruz şi  John Kasich, aruncă prosopul, iar Donald Trump triumfă. Următoarea sa ţintă: Hillary Clinton. "Uitaţi-vă la scandalul e-mailurilor. Ea nici măcar n-ar trebui să aibă dreptul să candideze".

Ultraconservatorii din mişcarea "orice până la Trump" încearcă să organizeze rezistenţa. "Vom unifica partidul", îi respinge Trump.

CITEȘTE ȘI ALEGERI SUA - CRONOLOGIE: Cele 693 de zile "nebune" ale campaniei prezidenţiale americane

7 IUNIE 2016

Cu greu, Hillary Clinton obţine învestitura democrată în faţa inepuizabilului Bernie Sanders, care a dejucat prognosticurile şi a electrizat stânga şi tinerii din Partidul Democrat.

"Este prima dată în istoria ţării noastre când o femeie este învestită de unul dintre marile partide", declară ea într-o atmosferă incendiară la New York.

5 IULIE 2016

Uşurare în rândul democraţilor! FBI-ul recomandă ca Hillary Clinton să nu fie urmărită penal în cazul e-mailurilor sale. Însă directorul James Comey, îi denunţă "neglijenţa extremă".

IULIE 2016

Donald Trump este învestit în mod oficial drept candidat, la Cleveland, într-o Convenţie republicană subminată de discordie, în timp ce Convenţia democrată de la Philadelphia o propulsează pe Hillary Clinton în fruntea sondajelor.

August este o lună cu adevărat neagră pentru miliardar, care îşi remaniază echipa şi se împotmoleşte într-o dispută cu familia Khan, familia unui militar musulman ucis pe câmpul de luptă.

11 SEPTEMBRIE

Lui Hillary Clinton, deshidratată pe o vreme caldă, i se face rău la New York. Ea se dezechilibrează înainte să urce în maşină şi este nevoită să mărturisească faptul că suferă de pneumonie.

26 SEPTEMBRIE 2016

Rareori în istoria americană a avut loc o dezbatere un asemenea impact. În faţa a 84 de milioane de telespectatori, Donal Trump se enervează în faţa unei Hillary Clinton pregătite şi nemiloase. Ea urcă în sondaje.

7 OCTOMBRIE 2016

"Atunci când eşti un star, ele te lasă s-o faci. Poţi face orice": este scoasă la lumină o înregistrare video din 2005 în care Donald Trump povesteşte modul în care pipăie femei. Urmează un scandal fără precedent. Zeci de republicani îl abandonează.

28 OCTOMBRIE

O adevărată mană cerească, cu 11 zile înainte de scrutin, directorul FBI relansează cazul e-mailurilor şi anunţă Congresul că a descoperit mesaje noi, care urmează să fie analizate. "Acesta este cel mai mare scandal de la Watergate" încoace, se bucură Donald Trump, care şi-a găsit astfel tema cu care să-şi încheie campania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.