Peste 40 de localităţi din judeţul Buzău sunt afectate de alunecări de teren şi inundaţii, iar pentru refacerea acestora este nevoie de peste 80 de milioane de lei, potrivit autorităţilor judeţene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile judeţene au evaluat pagubele produse în urma alunecărilor de teren şi a inundaţiilor, luni dimineaţă în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au fost adoptate două propuneri de hotărâre care ar urma să intre pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri.

Conform evaluărilor din cele două proiecte care urmează să ajungă pe masa Guvernului pentru refacerea drumurilor afectate de alunecări de teren sunt necesari peste 50 de milioane de lei, iar pentru drumurile şi podurile afectate de inundaţii este nevoie de peste 29 de milioane de lei.

"Sunt pagube foarte mari, nu am crezut că pot să constat aşa ceva mai ales că nu au fost cantităţi de precipitaţii foarte mari. Au fost afectate drumuri, locuinţe şi sunt sate izolate. Buzăul este unul din cele mai grav afectate judeţe şi am făcut evaluări pentru a face o propunere de hotărâre de Guvern. Sunt drumuri frânte, sunt poduri afectate, drumuri realizate cu fonduri europene şi multe altele. Totodată, AJPIS a făcut anchete sociale în 40 de cazuri şi în 14 cazuri vor fi acordate şi ajutoare sociale”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

Potrivit Consiliului Judeţean, sunt afectate de alunecări de teren şapte drumuri judeţene, iar alte trei şi un pod sunt afectate de inundaţii. Pentru refacerea celor şapte drumuri judeţene este nevoie de peste 19 milioane de lei, iar pentru cele trei drumuri afectate de inundaţii şi pentru podul de la Vadu Paşii peste râul Buzău care a rămas fără pragul de fund amenajat în albia râului Buzău este nevoie de peste 15 milioane de lei.

Cea mai grav afectată comună de alunecările de teren este comuna Lopătari, urmată de Chiliile, Bozioru, Valea Salciei, Merei, Murgeşti, Odăile, Pardoşi, Pănătău, Săruleşti, Căneşti, Bisoca, Racoviţeni , Colţi, Beceni, Berca, Cozieni, Scorţoasa şi Pietroasele.

Totodată, în urma anchetelor făcute în week-end de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Buzău, 14 familii ale căror case cu greu mai pot fi locuite au fost propuse pentru a primi ajutoare financiare din partea statului

O altă situaţia deosebit de gravă se înregistrează pe DN10, care leagă Buzăul de Braşov. Conform directorului Sucursalei Judeţene Buzău a Drumurilor Naţionale, Leon Velicu, acesta este afectat de alunecări de teren în 25 de puncte, iar în patru dintre acestea situaţia este gravă. Cum situaţia alunecărilor de teren se schimbă de la o oră la alta, inginerul Leon Velicu a explicat că nu este exclus ca oricare dintre cele 25 de puncte în care DN 10 este afectat să genereze situaţii mult mai grave decât cele care se înregistrează în prezent.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.