Procurorii DIICOT şi poliţiştii fac percheziţii în trei judeţe la o grupare formată dintr-un bărbat şi cei şase fii, specializată în camătă, şantaj şi trafic de persoane. Membrii acestei grupări sunt acuzaţi, printre altele, că au transportat în străinătate 27 de persoane, pe care le-au obligat să cerşească sau să se prostitueze, iar între acestea se aflau şi mai multe persoane minore, printre care şi o fată care avea 12 ani când a fost recrutată. În acest caz, anchetatorii colaborează cu autorităţile din Germania şi Austria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii DIICOT au transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că procurorii şi poliţişti fac nouă percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Dâmboviţa, Giurgiu şi Argeş, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, trafic de minori şi proxenetism. 
“S-a reţinut că, în cursul anului 2019, pe raza judeţelor Dâmboviţa şi Argeş s-a constituit un grup infracţional organizat pe baza unor relaţii de familie,  (tatăl în calitate  de lider şi cei şase fii) la care au aderat ulterior şi alte persoane,  care a acţionat în mod coordonat până în cursul lunii septembrie 2023 în scopul săvârşirii infracţiunilor de camătă, şantaj şi trafic de persoane. Din cercetările efectuate a rezultat că membrii grupului infracţional au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi mai multor zeci de persoane, de la care au perceput lunar dobânzi semnificative, cuprinse între 10% şi 50 %, iar pentru recuperarea datoriilor şi încasarea dobânzilor impuse, au recurs la ameninţări, intimidări şi chiar la acte de  violenţă fizică”, se arată în comunicat.
Anchetatorii au precizat că în scopul creării unei aparente surse legale de venituri, membrii grupului administrează o sală de jocuri de noroc şi un magazin mixt “recrutând victimele din rândul celor care au viciul practicării jocurilor de noroc”. 
Astfel, membrii grupării le-au dat acestor persoane diferite sume de bani cu dobânzi excesiv de mari pe care nu au mai avut posibilitatea să le achite la termenele convenite, iar în acest caz li s-a cerut să presteze activităţi ilicite pentru răscumpărarea datoriilor. 
De asemenea, persoanelor care îşi procurau de la magazinul mixt produse alimentare  ,,pe caiet”,  li se cereau sume mult mai mari decât costurile reale astfel încât acumulau datorii pentru achitarea cărora erau constrânşi  sa se împrumute cu diferite sume de bani cu titlu de camătă.
“Totodată, membrii grupării au recrutat din rândul comunităţii, persoane aflate într-o stare de vădită vulnerabilitate (situaţie materială precară, incapacitatea de plată a  datoriilor acumulate, lipsa educaţiei precum şi existenţa unor vicii şi afecţiuni psihice) pe care le-au  transportat în Austria şi  Germania , le-au adăpostit  în apartamente închiriate  şi folosind diferite metode de constrângere (îndatorare excesivă şi sistematică, agresiuni fizice, intimidări, ameninţări şi supunerea la abuzuri sexuale), le-au exploatat prin ţinerea în stare de aservire, obligându-le la practicarea prostituţiei, cerşetoriei, vânzarea de ziare (ca modalitate de a disimula  apelarea la mila persoanelor aflate în trecere), colectarea fierului vechi, dar şi la comiterea unor infracţiuni de furt şi înşelăciune în dauna unor persoane juridice germane ( în special operatori de telefonie mobilă sau dealeri auto)”, au mai transmis reprezentanţii DIICOT.
Până în prezent au fost identificate 27 de persoane traficate  în scopul obligării la practicarea cerşetoriei, patru dintre acestea minore  în intervalul de timp în care au fost exploatate, precum şi o fată de 12 ani la data recrutării, care a fost obligată la practicarea prostituţiei de către unul dintre membrii grupului. 
“Acesta a  profitat de starea de vădită vulnerabilitate generată de  lipsa de maturitate specifică vârstei  şi în perioada  2021 - septembrie 2023, a transportat-o pe minoră,  în repetate rânduri, în locuri prestabilite, unde prin constrângere fizică şi psihică a exploatat-o sexual, obligând-o la practicarea prostituţiei în folosul său”, a mai precizat sursa citată. 
Audierile se vor desfăşura la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală.
În cauză procurorii cooperează cu autorităţile din Austria şi Germania prin intermediul Birourilor de Legătură al Ataşatului de Afaceri Interne austriac, respectiv Biroul ofiţerilor de legătură ai BKA la Bucureşti.
De asemenea în vederea completării şi obţinerii de material probatoriu necesar în cauză DIICOT a transmis două ordine europene de anchetă către autorităţile germane competente.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.