Administraţia Naţională Apele Române anunţă, marţi, că unda de poluare de pe râul Crasna a ajuns la graniţa României cu Ungaria, autorităţile din ţara vecină fiind informate. În zona unde s-a produs poluarea de la o fermă s-a înregistrat mortalitate piscicolă de mică amploare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, 27 februarie, în secţiunea Berveni, s-a observat local mortalitate piscicolă de mică amploare, predominant puiet. Fenomenul a fost limitat în timp - aproximativ o oră, fiind cauzat de oxigenarea scăzută a apei, ca efect al autoepurării. Partea ungară a fost informată despre acest eveniment”, a transmis, marţi, Administraţia Naţională Apele Române.

Instituţia a precizat că specialiştii de la Apele Române Someş-Tisa -  Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu-Mare sunt în alertă încă din data de 25 februarie, prelevând probe de apă şi monitorizând cursul de apă.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Rezultatele analizelor confirmă poluarea cu deşeuri de animale. Acestea indică depăşiri ale valorilor substanţelor organice: consum chimic de oxigen (CCO-Cr) şi amoniu. În ultimele 24 de ore, se observă o scădere a concentraţiilor acestor substanţe. Ieri, 26 februarie, a fost identificată societatea responsabilă de producerea poluării”, a mai precizat instituţia citată.

Aceasta a explicat că inspectorii SGA Sălaj s-au deplasat la faţa locului şi au trasat mai multe responsabilităţi obligatorii pentru poluator:

să cureţe gunoiul de grajd de pe terenul în pantă limitrof batalului, de unde deşeurile au fost antrenate într-un curs de apă necadastrat, apoi au ajuns în râul Crasna;

să execute lucrări de reparaţii la staţia de epurare a apelor uzate menajere şi tehnologice, care prezenta deficienţe în exploatare la data controlului.

”După verificarea modului de îndeplinire a măsurilor trasate şi pe baza rezultatelor analizelor efectuate, ferma de bovine va fi sancţionată contravenţional, conform prevederilor legale în vigoare şi principiului «Poluatorul plăteşte»”, a mai transmis Administraţia Naţională Apele Române.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.