Un studiu australian a descoperit că mai mult de o cincime din totalul persoanelor care ocupă funcţia de CEO sunt psihopaţi. Potrivit studiului australian, acelaşi procent este întâlnit şi în rândul deţinuţilor, informează site-ul cotidianului britanic The Telegraph.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiul, realizat pe un eşantion de 261 de CEO din Statele Unite, a descoperit că 21% dintre aceştia prezentau trăsăturile caracteristice ale unor psihopaţi clinici. Rata de psihopatie în cadrul populaţiei generale este de 1%.

Nathan Brooks, coordonatorul studiului, spune că descoperirea sugerează că managerii din domeniul afacerilor ar trebui să îşi îmbunătăţească tehnicile de recrutare şi promovare a angajaţilor.

El spune că agenţii de recrutare tind să se concentreze mai mult pe aptitudini în defavoarea trăsăturilor de personalitate şi că acest fapt a făcut ca multe companii să angajeze ”psihopaţi de succes”, care pot să se angajeze în practici ilicite şi lipsite de etică sau care pot să aibă un impact toxic asupra colegilor.

”Phihopaţii tipici creează mult haos şi, în general, au tendinţa de a-i face pe oameni să se certe între ei. Pentru psihopaţi, succesul corporatist este un joc şi nu le pasă dacă încalcă normele morale. Pentru ei, e vorba doar de a ajunge acolo unde vor să ajungă în ierarhia companiei şi să îi domine pe ceilalţi”, a explicat coordonatorul studiului.

Criza financiară mondială din 2008 i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să studieze mai multe caracteristici de la locurile de muncă ce au permis apariţia unei culturi corporatiste în care comportamentele lipsite de etică s-au înmulţit spectaculos.

Studiul, realizat de Nathan Brooks în colaborare cu un profesor de la Universitatea Bond din Australia şi un cercetător de la Universitatea San Diego, a avut la bază un alt studiu, care i-a vizat pe managerii din industria de gestiune a afacerilor din Statele Unite.

Descoperirile lor, prezentate marţi la Australian Psychological Society Congress din Melbourne, vor fi publicate şi în European Journal of Psychology.

Autorii studiului spun că au realizat această cercetare şi pentru a examina o serie de modalităţi de apărare a angajaţilor în faţa psihopaţilor potenţiali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.