Filmul ”On body and soul” (Ungaria), de Ildikó Enyedi, a câştigat, sâmbătă, Ursul de Aur la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gala de decernare a premiilor a avut loc sâmbătă, la Berlinale Palast din Berlin, şi a fost difuzată în direct pe site-ul evenimentului.

Potrivit site-ului evenimentului, 18 dintre cele 24 de filme selectate în competiţie au concurat pentru Ursul de Aur şi Ursul de Argint, iar 22 de pelicule au avut premiere mondiale în cadrul festivalului.

În competiţia Berlinalei au participat filme din Austria, Belgia, Brazilia, Chile, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Hong Kong-China, Ungaria, India, Irlanda, Japonia, Liban, Norvegia, China, Polonia, Portugalia, România, Senegal, Slovacia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan, Marea Britanie şi Statele Unite.

România a fost reprezentată în competiţia oficială de pelicula ”Ana, mon amour” (România, Germania, Franţa), de Călin Peter Netzer.

Filmul, cu Mircea Postelnicu şi Diana Cavallioti în rolurile principale, a avut premiera vineri seară, la Berlin, şi va rula în cinematografele româneşti din 3 martie.

Dana Bunescu a primit Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite, pentru montajul filmului produs de Parada Film.

Juriul competiţiei internaţionale de la Berlinala 2017 (9 - 19 februarie) a fost alcătuit din regizorul Paul Verhoeven (Olanda, preşedinte), producătorul Dora Bouchoucha Fourati (Tunisia), artistul Olafur Eliasson (Islanda), actriţa Maggie Gyllenhaal (SUA), actriţa Julia Jentsch (Germania), regizorul Diego Luna (Mexic) şi regizorul şi scenaristul Wang Quan'an (China).

Tudor Aaron Istodor a fost unul dintre cei zece tineri actori europeni selectaţi în programul Shooting Stars, organizat  între 10 şi 13 februarie, de European Film Promotion (EFP), şi ajuns la cea de-a 20-a ediţie. Proiectul ”The Deer”, de Bogdan George Apetri, a fost selectat la Berlinale Co-Production Market 2017. Actorul Alexandru Potocean, regizoarea Ioana Mischie, producătoarea Andra Popescu şi operatoarea Carmen Tofeni s-au numărat printre cei 250 de tineri cineaşti aleşi din 71 de ţări pentru a participa în programul Berlinale Talents.

Ca şi ediţia de anul trecut, Berlinala 2017 a fost una marcată de situaţia politică globală. Festivalul Internaţional de Film de la Berlin a reflectat ”haosul întunecat” din lumea modernă şi a oferit comentarii de actualitate despre evenimentele din Statele Unite, după cum declara în deschiderea festivalului directorul Dieter Kosslick.

El a comparat ediţia de anul acesta cu festivalul Woodstock. ”La ediţia aceasta a fost o atmosferă specială, relaxată, cu ceva umor. Cineva a dat un semnal de alarmă la nivel internaţional. A fost un fel de Woodstock fără muzică. (...) Cineaştii au arătat cum este lumea, poezia lumii”.

La gala de închidere a festivalului, el a precizat: ”Vreau să felicit un veteran al Berlinalei - Miloš Forman - a cărui zi de naştere este astăzi. La mulţi ani!”.

Revenind la problemele actuale, Kosslick a amintit de jurnalistul german arestat de poliţia turcă. ”Mesajul nostru pentru Turcia este: am aflat şi sperăm să fie eliberat în curând”.

Actorul Richard Gere l-a criticat dur pe preşedintele SUA, Donald Trump, într-o conferinţă de presă care a avut loc în timpul festival, din punct de vedere al politicilor antiimigraţie, susţinând că liderul de la Casa Albă răspândeşte frică şi că "a reuşit" să facă legătură între termenii "refugiat" şi "terorist".

Producători, regizori, actori români, între care Ada Solomon, Anca Damian, Oana Giurgiu, Tudor Giurgiu, Daniel Mitulescu şi Crina Semciuc, au protestat în tăcere, duminica trecută, pe covorul roşu de la la Berlinale Palast, cu două pancarte pe care au scris "Romanian Cinema #resist", alăturându-se astfel protestelor care aveau loc în ţară.

”Cel mai bun mod de a lupta cu violenţa din Mexic este să investim în educaţie”, a spus pe scena galei regizorul Esteban Arrangoiz Julien, premiat cu Ursul de Argint pentru scurtmetrajul ”Ensueño en la pradera”.

La ediţia din acest an a fost acordat pentru prima dată Original Documentary Award, iar creatoarea de costume Milena Canonero a primit trofeul pentru întreaga carieră.

Actorul Georg Friedrich a fost premiat pentru rolul din ”Helle Nächte/ Bright nights”, regizat de Thomas Arslan, pentru ”crearea unui personaj credibil, iar tensiunea pe care o radiază este sufletul filmului”, după cum a motivat juriul.

Kim Minhee a fost recompensată pentru rolul din ”On the beach at night alone”, de Hong Sang-soo, pentru că ”a dat o nouă definiţie actoriei, dominând controlat personajul”.

Regizorul Aki Kaurismäki, care a anunţat în timpul festivalului că plănuieşte să se retragă din activitate, a fost premiat cu Ursul de Argint pentru filmul ”The other side of hope”.

”On body and soul”, de Ildikó Enyedi, a primit, în total, patru trofee, la Berlinala 2017, inclusiv din partea Federaţiei Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin atrage în fiecare an aproximativ o jumătate de milion de spectatori, sute de jurnalişti şi numeroase filme în program. Din acest punct de vedere, Berlinala este, alături de Cannes şi Veneţia, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice europene.

În 2016, trofeul Ursul de Aur a fost atribuit documentarului ”Fuocoammare/ Fire at Sea” (Italia - Franţa), de Gianfranco Rosi.

Statuetele acordate în festival au la bază o sculptură a artistei Renée Sintenis (1888-1965).

Ediţia de anul viitor a Berlinalei va avea loc în perioada 15 - 25 februarie.

LISTA câştigătorilor la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2017:

Ursul de Aur pentru cel mai bun film – ”On body and soul”, de Ildikó Enyedi

Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului - ”Félicité”, de Alan Gomis

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor – Aki Kaurismäki, pentru ”The other side of hope”

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă –  Kim Minhee, pentru ”On the beach at night alone”

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor – Georg Friedrich, pentru ”Helle Nächte/ Bright nights”

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu – ”Una mujer fantástica”, de Sebastián Lelio  şi Gonzalo Maza

Premiul "Alfred Bauer" pentru noi perspective în arta cinematografică – ”Pokot”, de Agnieszka Holland

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj – ”Cidade pequena”, de Diogo Costa Amarante

Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj – ”Ensueño en la pradera”, de Esteban Arrangoiz Julien

Premiul juriului secţiunii de scurtmetraje (Audi Short Film Award) – ”Street of death”, de Karam Ghossein

Menţiune specială a juriului secţiunii de scurtmetraje - ”Centaur”, de Aktan Arym Kubat

Original Documentary Award - ”Istiyad Ashbah/ Ghost Hunting”, de Raed Andoni

Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite – Dana Bunescu pentru montajul filmului ”Ana, mon amour”

Cel mai bun lungmetraj de debut (în valoare de 50.000 de euro) - ”Estiu 1993/ Summer 1993”, de Carla Simón (din secţiunea Kplus)

Scurtmetrajul nominalizat pentru premiile Academiei de Film Europene 2017 - ”The Artificial Humors”, de Gabriel Abrantes

Ursul de Aur pentru întreaga carieră - creatoarea de costume Milena Canonero

Ursul de Cristal pentru cel mai bun film din Generation 14plus, acordat de juriul tânăr – ”Butterfly Kisses”, de Rafael Kapelinski

Menţiune specială din Generation 14plus, acordată de juriul tânăr – ”Ceux qui font les révolutions à moitié n'ont fait que se creuser un tombeau”, de Mathieu Denis, Simon Lavoie

Ursul de Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj din Generation 14plus, acordat de juriul tânăr – ”Wolfe”, de Claire Randall

Menţiune specială din Generation 14plus, acordată de juriul tânăr – ”SNIP”, de Terril Calder

Marele premiu din Generation 14plus, acordat de juriul internaţional - ”Shkola nomer 3”, de Yelizaveta Smith, Georg Genoux

Menţiune specială din Generation 14plus, acordată de juriul internaţional – ”Ben Niao”, de Huang Ji, Ryuji Otsuka

Premiul special din Generation 14plus, acordat de juriul internaţional – ”The Jungle Knows You Better Than You Do”, de Juanita Onzaga

Menţiune specială Generation 14plus – ”U Plavetnilo”, de Antoneta Alamat Kusijanović

Premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din competiţie – ”Una mujer fantástica”, de Sebastián Lelio

Menţiune specială a juriului ecumenic pentru un film din competiţie - ”On body and soul”, de Ildikó Enyedi

Premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film -  Panorama - ”Investigating Paradise”, de Merzak Allouache

Menţiune specială a juriului ecumenic - Panorama - ”I am not your negro”, de Raoul Peck

Premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film - Forum - ”Mama Colonel”, de  Dieudo Hamadi

Menţiune specială a juriului ecumenic - Forum - ”El mar la mar”, de Joshua Bonnetta & J.P.Sniadecki

Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film)  pentru cel mai bun film din competiţie - ”On body and soul”, de Ildikó Enyedi

Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Panorama - ”Pendular”, de Julia Murat

Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Forum - ”A feeling greater than love”, de Mary Jirmanus Saba

Premiul C.I.C.A.E. (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă) pentru cel mai bun film din Panorama - ”Centaur”, de  Aktan Arym Kubat

Premiul C.I.C.A.E. pentru cel mai bun film din Forum - ”Newton”, de Amit Masurkar

Premiul Gilde deutscher Filmkunsttheater (Guild of German Art House Cinemas), acordat unui film din competiţie - ”The Party”, de Sally Potter

Premiul Europa Cinemas – ”Insyriated”, de Philippe Van Leeuw

Premiul Made in Germany - Perspektive Fellowship – ”Systemsprenger”, de Nora Fingscheidt; ”Der grüne Wellensittich”, de Levin Peter şi Elsa Kremser

Premiul Compass Perspektive pentru cel mai bun film - ”Die Beste aller Welten”, de Adrian Goiginger|

Premiul Teddy pentru cel mai bun film - Panorama - ”Una mujer fantastica”, de Sebastián Lelio

Premiul Teddy pentru cel mai bun documentar - Panorama - ”Small talk/ Ri Chang Dui Hua”, de Hui-chen Huang

Premiul Teddy pentru cel mai bun scurtmetraj - Panorama - ”My gay sister/ Min homosyster”, de Lia Hietala

Premiu special acordat de juriul Panorama - ”Close-Knit/ Karera Ga Honki De Amu Toki Wa”, de Naoko Ogigami\

Premiul Special Teddy - Monika Treut

Panorama Audience Awards - ”Insyriated”, de Philipp Van Leeuw (cel mai bun lungmetraj), şi ”I Am Not Your Negro”, de Raoul Peck (cel mai bun documentar)

Premiul cititorilor cinefili ai Berliner Morgenpost - ”On body and soul”, de Ildikó Enyedi

Premiul cititorilor cinefili ai Tagesspiegel - ”Mama Colonel”, de  Dieudo Hamadi

Ursul de Cristal pentru cel mai bun film din Generation Kplus – ”Piata loď/Little Harbour”, de  Iveta Grófová

Menţiune specială din Generation Kplus – ”Amelie rennt/ Mountain Miracle – An Unexpected Friendship”, de Tobias Wiemann

Ursul de Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj Generation Kplus, acordat de juriul tânăr – ”Promise”, de Xie Tian

Menţiune specială pentru scurtmetraj Generation Kplus, acordată de juriul tânăr – ”Hedgehog's Home”, de Eva Cvijanovic

Marele premiu din Generation Kplus, acordat de juriul international – ex aequo - ”Becoming Who I Was”, de Chang-Yong Moon şi Jin Jeon, şi ”Estiu 1993/ Summer 1993”, de Carla Simón

Premiul special din Generation Kplus, acordat de juriul international – ”Aaba/ Grandfather”, de Amar Kaushik

Menţiune specială Generation Kplus, acordată de juriul international – ”Sabaku”, de Marlies van der Wel

Premiul Amnesty International - documentarul ”La libertad del diablo”, de Everardo González

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.